Reportatge

Les havaneres abans de TV3

Música tradicional

La celebració del 50è aniversari de la primera Cantada de Calella de Palafrugell ha servit per donar més visibilitat pública a les havaneres. Cap altra gènere musical està tan íntimament lligat a la història recent de l’Empordà. La seva popularitat ha estat tan fulgurant que pràcticament no podem concebre que s’hi cantessin altres cants. Tant, que esdevé complicat transportar-se a aquell passat –principis del segle XX— on compartien protagonisme amb altres gèneres populars: polques, tangos, valsos, etcètera.

Recull d’havaneres i cançons de taverna de l’Empordà, escrit pel begurenc Ricard Balil i Forgas, vol ajudar-nos en aquest empeny. Divendres 11 d’agost (20:00h), el Museu del Suro  de Palafrugell acollirà la presentació del llibre, que ha comptat amb la transcripció de Tània Balil i les il·lustracions de Toni Guillén. La presentació anirà a càrrec de Xavier Febrés, prologuista de l’obra, periodista i gran estudiós de les havaneres.

Ricard Balil sempre ha estat un ferm defensor de la transmissió oral dels cants populars. Abans que les havaneres fossin televisades i els seus cantaires escoltats atentament per un públic respectuós, no eren concebudes com un producte artístic. Senzillament formaven part de la quotidianitat de les persones: cançons de lleure, de sobretaula, de saló, de ronda, de treball... “Les havaneres eren l’excusa dels mariners per fer un suquet, una paella, una copa de vi i cantar plegats. Actualment la gent està preparada per un concert, però no pas per interactuar amb un grup, no importa si cantant bé o malament. Aquests moments cada cop són més difícils de viure”, lamenta.

Ni les havaneres havien eclipsat altres gèneres, ni s’havia viscut un procés d’estandardització de les melodies. La difusió boca-orella, especialment en un context on no existeixen sistemes de reproducció sonors, oferia una gran varietat de versions. Actualment, “la majoria de cantaires no ha escoltat cantar els vells i no poden tenir el punt de referència per cantar com ells”.

Hereu d’il·lustres cantaires begurencs com Lluís Maneras o Alejandro Ferrer, Balil va tenir l’honor de compartir-hi escenari en la primera cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell. Juntament amb Castor Pérez, ha estat un dels grans difusors del cant empordanès del segle XX, contribuint decididament en la preservació de les melodies antigues. Podeu consultar-les en els llibres Las más bellas habaneras, i 50 habaneras. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article