Reportatge

Les festes que mantenen unit el barri perdut

Són les festes més antigues que se celebren a la ciutat, concretament enguany les Festes de Sant Roc sumaran la 428a edició, però alhora són humils, íntimes i petites, tal com assegura Xavier Cordomí, president de l'Associació de la Plaça Nova, organitzadora de les festes. Són unes festes que, entorn de la plaça Nova, mantenen l'últim i quasi únic nexe d'unió d'un barri perdut, el de la Catedral, que ha estat fagocitat pel barri Gòtic.

Som davant d'unes festes que apleguen un conjunt de conceptes oposats: són festes humils i alhora un acte de resistència d'una Barcelona que no vol perdre el seu caràcter veïnal; són les més antigues, però no mostren signes de declivi, en bona part gràcies a un conjunt de veïns, o fins i tot d'ex veïns que s'uneixen any rere any per aixecar un dels últims vestigis d'un barri que va arribar a ser l'ànima de Barcelona. A més, des del 21 de març passat el Govern de la Generalitat les va declarar Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Així que del divendres 11 d'agost al dimecres 16 d'agost, festivitat de Sant Roc, els carrers de l'antic barri de Catedral oferiran una gran varietat d'activitats, des de la tradicional cucanya a correfocs i seguicis populars que aplegaran la gran quantitat d'imatgeria festiva del barri.

"Som conscients de la responsabilitat de preservar la festa major d'un barri trinxat, que actualment viu un procés de gentrificació, però mantenim una manera de veure Barcelona com un poble, on no s'ha perdut la relació veïnal i social" explica Cordomí, que afegeix que la proclamació de la Generalitat els ha suposat una injecció d'energia. Això, i un canvi de plans, ja que des de la celebració dels 425 anys d'història han organitzat les festes a través d'un eix denominador que aquesta edició havia de ser el de la commemoració de la nadalenca fira de Santa Llúcia, però que ha quedat aparcat per celebrar la proclamació com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Dit entre parèntesis: fa dos anys la festa es va dedicar als canvis urbanístics arran del bombardeig de 1938, que van suposar l'inici de la fi del barri, i l'any passat es va dedicar als gegants de la Plaça Nova, com a testimonis de luxe de la història d'un barri a través dels seus 110 anys d'existència. Precisament, a La Casa dels Entremesos, la casa de la festa que aixopluga l'associació de la Plaça Nova, encara es pot veure l'exposició Mirades de gegants, sorgida de la commemoració de 110 anys dels gegants. A més, també es podrà veure l'exposició 4 ¼. 425 anys de Festes de Sant Roc a Barcelona, que amplia l'exhibició commemorativa dels 425 anys amb informació relativa a la proclamació de la Generalitat i on es podrà veure un audiovisual sobre la festa. Ambdues mostres es podran visitar fins al 13 d'agost.

Pel que fa als dies de festa pròpiament dits, es mantindran activitats amb tanta tradició com la cucanya, que s'instal·larà a la plaça Nova, l'habitual cercavila inaugural pel barri (divendres 11 d'agost a les 18h), una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Granollers (11 d'agost a les 19:30h); la inclusió de les activitats organitzades dins el marc de la Festa Catalana, (12 d'agost a les 11:30h i a les 18:30h); la tradicional salutació del gos, que es remunta a la llegenda de Sant Roc que va ser alimentat per un gosa a les muralles de la ciutat durant una epidèmia de pesta, i exhibicions d'ensinistrament caní (13 d'agost a partir de les 17:30h). Altres activitats tradicionals són la cantada d'havaneres amb degustació de rom cremat (13 d'agost a les 22h), la 36a Trobada i ball de gegants, que commemorarà els 25 anys dels Gegants nous de la plaça Nova, en Roc i la Laia (15 d'agost a les 17:30h), la xocolatada tradicional (15 d'agost a les 19:15h), l'actuació de l'Esbart Català de Dansaires (15 d'agost a les 20h); o la solemne missa cantada a l'Altar Major de la Basílica de Santa Maria del Pi (dimecres 16 d'agost a les 10:30h). Entre moltes altres activitats, que es poden consultar a l'extens programa, fent clic aquí.

Les festes de Sant Roc es preparen per erigir-se un any més en el nexe d'unió d'un barri que lluita per existir més enllà dels plans urbanístics.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article