Reportatge

Ostrava reafirma el nou model de l'Aplec Internacional d'Adifolk

Aplecs i festesAdifolk


Del 30 de juny al 2 de juliol la ciutat d'Ostrava, a la República Txeca ha viscut la 31a edició de l'Aplec Internacional, iniciativa organitzada per l'associació Adifolk que programa diverses actuacions de les diferents manifestacions de la cultura popular catalana cada any a una ciutat del món. L'edició d'enguany, marcada per una certa polèmica amb l'ambaixada del Govern espanyol a la República Txeca, acaba amb èxit i presenta un nou model, caracteritzat per reduir el nombre de grups participants, que l'entitat considera que ha marcat un bon funcionament i que obre camí per al proper Aplec que es durà a terme coincidint amb el festival de folk de l'Smithsonian Institute de la ciutat de Washington, capital dels Estats Units. Un salt que fa que l'Aplec, que fins ara havia viatjat a ciutat europees (en els últims anys Timisoara o Torí, entre d'altres) pugui ja considerar-se d'abast mundial.

"Un cop ja ha passat, puc dir que jo era el primer que creia que no es podia fer un Aplec Internacional amb un número tan reduït de persones, però ha estat tot un èxit i ha funcionat; hem demostrat que es pot fer i això marcarà els pròxims Aplecs" argumenta Joan Gómez, satisfet i amb la veu encara una mica rogallosa, després d'un cap de setmana d'activitat intensa. El president d'Adifolk explica que s'ha reduït a un terç el nombre de grups participants a l'Aplec, passant de la trentena de grups a deu; i en comptes d'una comitiva de 600 persones hi han anat unes 250 persones.

La reducció de grups ha contemplat un augment de la transversalitat dels participants, per posar un exemple, la colla de sardanes Xàldiga no només ha fet una demostració sardanística, sinó que ha realitzat actuacions de ball de bastons o d'esbarts. "S'ho han preparat molt bé, i nosaltres prèviament els vam examinar, perquè volíem garantir la qualitat dels balls", exposa Gómez, que elogia el treball de Jordi Pessarrodona, com a director artístic de l'Aplec. Especialista en arts de carrer, Pessarrodona ha sabut treure "l'excel·lència de tots els grups, i concebre espectables de gran cohesió estètica i artística".

La polèmica amb l'ambaixada espanyola a la República Txeca

De l'edició d'enguany de l'Aplec s'ha destacat una certa polèmica amb l'ambaixada espanyola a la República Txeca. Tal coma firma Gómez, l'organització de l'Street Festival (Festival v ulicích), en el marc del qual s'ha dut a terme el 31è Aplec Internacional, va comunicar que el cònsol de l'ambaixada espanyola, José Miguel de Lara Toledo, s'havia presentat a l'Ajuntament interessant-se per l'Aplec. "De l'organització del festival ens va arribar si bé no com a imposició, sí com a tot un plegat de recomanacions que el cònsol els va fer, com ara que la recepció oficial fos en castellà, o que des de l'organització no incitéssim a aldarulls independentistes", exposa Gómez. El president d'Adifolk exposa que van comunicar que la recepció la farien en català, com sempre han fet, i que si hi havia cap pregunta del públic, la respondrien en l'idioma que fos proposada, castellà, anglès, "i fins i tot rus o polonès, ja que tenim membres que procedeixen de Rússia i Polònia". "Vam aclarir a més que la nostra bandera és la senyera i que presidiria tots els actes i seria la present a l'escenari, i que no reprendríem si entre els grups participants algú portava una estelada; l'organització del festival ho va trobar adequat i tot es va dur a terme correctament", afegeix Gómez.

Amb tot, la possibilitat de pressions de l'ambaixada espanyola ha pres forma a través de les declaracions del delegat del Govern de la Generalitat a centreuropa, Adam Casals, qui en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, sí que ha exposat pressions. L'ambaixada espanyola a la República Txeca ha respost el correu electrònic de l'equip de Tornaveu, on afirma: "L'ambaixada espanyola a la República Txeca no ha exercit pressions contra activitats culturals catalanes". A continuació en el correu enviat han adjuntat un post de facebook on difonien que la setmana del 26 al 30 de juny se celebrava la setmana espanyola a Ostrava. Al final del post es recull una referència a l'Aplec d'Adifolk, tot i que sense referenciar l'entitat catalana: "Aquesta edició de la setmana cultural d'Espanya, tindrà continuïtat amb un extens programa dedicat específicament a la cultura catalana amb la celebració a la mateixa Ostrava del festival municipal "V ulicích".

"Podem afirmar que a la recepció oficial, cada cop que algú de nosaltres feia esment a Catalunya com a nació o país, la traductora en llengua txeca traduïa comunitat", explica Gómez segons li ha comentat una font de la Delegació del Govern de la Generalitat a centreeuropa que hi va assistir juntament amb Adam Casals. "També cal afegir que la recepció no va ser presidida per l'alcalde, tal com estava previst, sinó que hi va assistir el vicealcalde", matisa Gómez, que a continuació reconeix el comportament excel·lent de l'Ajuntament d'Ostrava. "L'important és que els grups allà presents no es van assabentar de res i tot va fluir amb normalitat".

De fet, un cop acabada la jornada del diumenge amb la cloenda de l'Aplec la cobla convidada Volta al Món va improvisar un breu concert al carrer, que en un primer moment era de caràcter íntim per als participants d'Aplec, però que a poc a va aplegar a habitants d'Ostrava, i entre ells hi va assistir el tinent d'alcalde.

L'any que ve, a Washington

Els resultats de l'edició a Ostrava, han estat molt satisfactoris, tant pel que fa al festival, com pel coneixement i intercanvis donats entre la ciutat txeca i Catalunya. Amb optimisme es mira la propera edició de l'Aplec Internacional que participarà dins l'Smithsonian Folk Festival, que se celebrarà a Whasington. "Es tracta d'un festival vinculat a un prestigiós institut antropològic [l'Smithsonian]i les reunions que hi ha hagut han estat molt favorables i es teballarà per tal que tot el territori català se senti representat", finalitza Joan Gómez.
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article