Reportatge

El 1r Congrés Participatiu Catalunya i Futur, davant els nous reptes del país


"Quan el sistema polític queda desbordat, la societat té la necessitat, jo en diria l'obligació, de qüestionar-ho tot", ha expressat Eudald Carbonell, president del primer Congrés Participatiu Catalunya i Futur, durant seva la presentació en premsa a l'Institut d'Estudis Catalans, dimecres 24 de maig. Un tret de sortida que pretendrà impulsar una sèrie de debats i ponències que clouran de manera doble al llarg de l'abril i maig del 2018 en un Congrés Nacional i un d'Internacional, amb l'objectiu que la ciutadania s'expressi davant dels nous reptes de futur que viu el país. Les conclusions, a més, seran enviades als representants polítics catalans.

El Congrés, s'ha dotat de la plataforma exigents.cat, que els seus organitzadors, anomenen think tank, és a dir, un laboratori d'idees, o si es vol, el que avui seria una àgora pública. I avui en dia això passa per una unió de les possibilitats que permet Internet (i sobretot les xarxes socials) i la programació de diversos actes, les opinions expressades en aquesta doble via confluiran en el congrés en l'àmbit de país i en un altre que amb la presència de personalitat de renom, voldran portar Catalunya al món. No debades si "globalment en els últims anys tot s'ha mogut molt globalment, a Catalunya, més que enlloc", ha afegit Eudald en la seva intervenció. El tret de sortida ha començat ja.

Abans de la intervenció de Carbonell, els principals impulsors del projecte han exposat les diferents parts d'un projecte que es preveu sòlid, a l'espera, és clar, de com es pronunciï la ciutadania. Josep Ferrer, quart vicepresident del Congrés, ha anunciat els àmbits en què s'orquestrarà el Congrés, que a grans trets s'organitzaran en tres blocs principals: Catalunya al món, un apartat abonat a la reflexió sobre aspectes com els reptes del segle XXI i com el país viurà un nou paradigma mundial; el bloc Una societat cohesionada tractarà aspectes socials (benestar, salut...), així com l'educació i la cultura; Equilibri amb la natura serà el bloc que debatrà aspectes econòmics, tant des de l'àmbit de la política econòmica, com dels sectors productius, així com des d'un punt de vista marcat per l'economia social i la relació amb el medi ambient.

En el bloc de Governança serà l'indicat pel tractament de les noves propostes participatives i l'anàlisi dels drets i deures d'una ciutadania compromesa. Per últim l'últim bloc portarà per títol l'Estat, una eina al servei de les persones en el qual es tractarà la funció, l'estructura, la funció pública i les relacions internacionals que ha de tenir l'Estat en ple segle XXI.

A partir de la seva presentació, el primer Congrés Participatiu Catalunya i Futur té al davant 30 setmanes per tractar aquests temes. No obstant això, serà el mes de juliol quan a la web d'Exigents hi haurà l'estructura del congrés. Amb tot, Pere Pugés, vicepresident 5è del Congrés ha exposat que una part important de la dinamització es durà a terme a través de les xarxes socials, a través de preguntes a xarxes com Facebook o Twitter, així com l'organització d'actes que podran organitzar en el seu si les entitats adherides al Congrés. Totes les aportacions es faran visibles dins d'unes ponències finals provisionals que s'enllestiran al febrer del 2018 i que es completaran amb un procés d'esmenes via web, que es tancarà al mes de març de cara a les sis sessions que formaran part del que serà el Congrés Nacional que se celebrarà al llarg de tres caps de setmana al llarg de diferents ciutats del territori. Finalment i l'acte de cloenda serà el darrer cap de setmana del mes de maig amb el Congrés Internacional, del qual es preveu que sorgeixi una "Declaració de Barcelona, que tindrà ressò a escala mundial", ha exposat Pere Pugés, més enllà de l'objectiu d'enviar les propostes als representants polítics catalans. "El maig del 2018 farà cinquanta anys del Maig del 68 a París, un període de canvis que va marcar la meva generació. El nostre compromís és que la cloenda del Congrés proposi un abans i un després en la manera com la ciutadania ens relacionem i participem en la construcció del nostre futur", ha finalitzat la seva intervenció Pugés.

"L'objectiu és que entre tots dibuixem una Catalunya que sigui un prototip de Ciutat Estat que sigui un referent mundial; es donen les condicions adequades per aconseguir aquest objectiu: som una societat cohesionada, preocupada pel medi natural, l'economia i amb l'objectiu de trobar un model de participació política que ens permeti superar les mancances", ha exposat el president del Congrés, Eudald Carbonell.

La plataforma d'exigents.cat

La plataforma principal de difusió del Congrés serà aquesta plataforma web en la qual hi haurà la informació destacada al servei de tothom qui hi vulgui participar en el Congrés, tant individualment com col·lectivament. Així, pel que fa a la nodrida xarxa associativa catalana, les entitats podran participar amb un compromís major com a entitat adherida o més lleuger, com a entitat col·laboradora. Les entitats adherides podran organitzar debats, amb l'objectiu de recollir les conclusions i les opinions expressades, per a ser enviades als organitzadors que les tindran en compte a alhora de la redacció de les ponències que es debatran a les sessions del Congrés Nacional.

Al torn de preguntes respecte si l'aparició d'exigents.cat i del Congrés en general s'encabeix dins del debat per la celebració del referèndum a Catalunya per preguntar al poble sobre la seva independència, des de l'organització s'afirma que l'objectiu del congrés va més enllà. "La nostra pretensió no és que l'activitat del Congrés formi part de la campanya per al referèndum, sinó que volem que les nostres accions vagin enfocades a la construcció d'un món canviant", ha afegit Josep Ferrer, també exrector de la UPF. Un món canviant en el qual Catalunya ha de tenir la seva paraula.

Podeu consultar el web d'exigents.cat, fent clic aquí

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article