Reportatge

Un mes després dels Premis Antoni Carné

"Com el bon vi, que passat el temps millora, crec que si penso avui en la gala, la trobo, si s'escau més bonica, i que demostra una bona pràctica en tot el seu funcionament", exposa Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona, en parlar sobre la gala de la 1a edició els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català, celebrada el 21 de març a les 19h a l'Antiga Fàbrica de l'Estrella Damm de Barcelona. Fornés ha estat un dels membres del jurat dels premis, organitzats per la confederació Ens de l'Associacionisme Cultural Català, que han premiat en la categoria d'entitat a la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec, pel que fa a la persona la tasca d'Antònia Serra Soler "Mussola", pagesa i glosadora balear que des de fa prop de vint anys lidera l'escola de música festiva Sa Ximbomba, i en l’àmbit de la comunicació el programa radiofònic Fes ta Festa, amb una trajectòria de quasi 30 anys al servei de la difusió de la cultura popular. La gala dels premis ha tingut una bona acollida dins el sector, i va esdevenir un èxit de públic, amb unes 250 persones que van omplir de gom a gom la sala de l'antiga Fàbrica Estrella Damm.
 
"Un cop en l'Assemblea de l'Ens, el maig del 2016, es va donar el vistiplau dels premis amb la decisió, per unanimitat, que portessin el nom d'Antoni Carné, president fundador de l'Ens i capdavanter en el desenvolupament de l'entitat", exposa Josep Viana, actual president de l'Ens, "vam iniciar la recerca de finançament i disseny de l'acte". "El treball de producció de l'equip de l'Ens ha estat molt intens i molt exigent i, finalment satisfactori; avui podem agrair a persones i entitats que han confiat en nosaltres, i que han esdevingut companys de viatge: la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el BBVA CX, la Previsora General, Arç Cooperativa, la Fundació Catalunya Cultura o l'Estrella Damm, a més d'entitats públiques com la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona", afegeix Viana, sobre la relació entre entitats privades i públiques que han contribuït a la celebració de l'acte. Belén Latorre, directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), afegeix: "La implicació de la FACC i BBVA CX al projecte és total, amb els premis i l'Ens, però també amb l'associacionisme en general, pels valors que representa: territori, ciutadania i cultura popular".
 
Uns premiats que reivindiquen l'associacionisme de base
 
Els premis van presentar una convocatòria oberta per a les entitats, les quals podien presentar el seu projecte i presentar-se candidates per al Premi BBVA de l'Associacionisme Cultural Català a l'Entitat, valorat amb 3.000 euros, de les quals el jurat va destacar la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec. Pel que fa a les categories restants, Premi de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català a la Persona i Premi de les Mutualitats i Cooperatives al Mitjà de Comunicació, es van establir segons les propostes i deliberacions del mateix jurat. "La societat demana transparència, de manera que la categoria d'entitat hagi permès a les associacions enviar les seves propostes, ha comportat donar veu a diferents col·lectius", exposa Mateu Tres, president de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, federació membre de l'Ens i que des de fa tres anys organitzen amb gran èxit la Nit del Bestiari Festiu, el Festivitas Bestiarium. "Són uns premis que donen visibilitat a les entitats", reconeix Marta Rovira Martínez, directora de la Fundació Congrés de Cultura Catalana i membre del jurat.
 
"La sensació que tenim és que ja era hora que uns premis destaquessin la feina silenciosa, però contínua de persones com l'Antònia Serra; una tipologia d'entitats i persones que són referència i estímul per a l'associacionisme de base, que és del qual s'alimenta l'associacionisme cultural català. El que fa gran aquest moviment és que un paleta o mestressa de casa, en el seu temps lliure dirigeix una coral de barri, és a dir, dóna el seu temps a l'altre", reconeix il·lusionat Fornés sobre uns premis que "han trencat una certa tendència mediàtica" en el reconeixement de persones o entitats, que evidentment que s'ho mereixen, però no sempre són representatives de l'associacionisme. Aquesta idea que els premis Antoni Carné reivindiquen l'associacionisme de base, segons Viana, president de l'Ens ha estat un fet destacat, afegit a la transversalitat. "Desitgem que siguin un tret de sortida per al teixit de la cultura popular i de l'associacionisme, que serveixin per reconèixer la nostra transversalitat i riquesa, allò que aportem a la societat", exposa el president de l'entitat.
 
Una gala divertida i rigorosa
 
Un tret que la gala de la 1a edició dels Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català ha tingut present des de l'inici de la seva gestació és aconseguir representar la cultura popular i fer-ho d'una manera dinàmica i festiva. "De vegades en el nostre sector podem pecar de ser massa rígids o formals, la mateixa elecció del presentador de l'acte, [el còmic i actor] Toni Albà li ha donat un caire amè i ha fet que la gala sigui més humana, i la combinació de les actuacions entre els lliuraments dels premis ha tingut un bon funcionament en una gala amb una posada en escena prou encertada", valora Mateu Tres. El president de l'Agrupació del bestiari Festiu i Popular valora que l'acte va ser una bona ocasió per reivindicar el que va aportar Antoni Carné i la seva implicació en l'Ens. Latorre, directora de la FACC, coincideix amb el reconeixement donat a la tasca de Carné i a la que milers de persones duen a terme en les seves associacions en una "gala dinàmica que va tenir una bona acollida, molt de públic".
 
La gala va acollir les actuacions de la coral sOns, la banda Rumblin' Jazz i  l'actuació del grup teatral Filagarsa, un tancament amb força. "Filagarsa van oferir una actuació de cabaret, amb interacció amb el públic, cant, coreografia i humor, un gènere exigent, que va permetre al grup lluir professionalitat i, en definitiva, enaltir la tasca que voluntàriament la gent fa a les associacions", exposa Fornés sobre una actuació que no va deixar ningú indiferent. "Considerem que caldrà afinar alguns detalls de cara la propera edició dels premis, però creiem que hem implementat uns premis que podran ser un referent per a l'associacionisme i la cultura popular", conclou Viana.  
 
Després d'un mes de la gala, un nou vi s'ha de preparar, i l'equip de l'Ens, ja comença a treballar per la propera edició els premis Antoni Carné, els premis de l'Associacionisme Cultural Català.  

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article