Reportatge

Criatures, sortir amb èxit de la zona de confort

Periodista i realitzador audiovisual


El duet format per Marçal Ramon i Ivó Jordà, Criatures, guanyadors del concurs Sons de la Mediterrània, actuarà divendres 28 d'abril a les 22h en la presentació en directe del seu disc de debut, Taumàtrop, dins la programació del 30è festival Tradicionàrius. El concert comptarà amb una promoció especial pels lectors de Tornaveu.

"Possiblement si no haguéssim pogut actuar dins la Taverna del C.A.T. l'any 2013 avui no seríem aquí", explica Ivó Jordà, fent referència al que d'alguna manera es podria considerar l'espai off de la programació del Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T) a la Plaça d'Anna Frank del barceloní barri de Gràcia. Si bé el C.A.T. és sobretot conegut pel seu Tradicionàrius, del qual en celebra el seu 30è aniversari, el centre promou concerts i música més enllà del festival anual, i una de les seves propostes és la Taverna del C.A.T. espai on de forma distesa s'ofereixen concerts de bandes emergents o, senzillament, de músics que es volen reunir i tocar junts mentre el públic fa una cerveseta i pica alguna cosa de menjar. Així va ser com Marçal Ramon, a l'acordió diatònic, i Ivó Jordà a la gralla, van presentar la seva proposta musical, que ha estat considera com a música de cambra d'arrel i que els ha dut a guanyar el concurs Sons de la Mediterrània, fet que els ha permès enregistrar el seu primer disc, Taumàtrop, on exploten la seva proposta d'arranjar música tradicional, i s'atreveixen fins i tot amb músiques tan arrelades a l'imaginari popular com el Ball de l'Àliga de la Patum de Berga, per gralla i acordió diatònic. "Amb en Marçal vam coincidir com a estudiants a l'ESMUC i també com a instrumentistes dins de diferents grups de música d'arrel, vam descobrir que compartíem gustos i una mirada vers la música d'arrel, així que vam començar a arranjar diferents cançons; i la nostra primera actuació en públic va ser a la Taverna del C.A.T., un espai perfecte per a les proves i les experimentacions", amplia Jordà.

Sortir de la zona de confort

Aparegut fa prop d'un mes, Traumàtrop, gràcies a l'impuls del concurs Sons de la Mediterrània, organitzat per la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha pogut comptar amb una producció de luxe a càrrec de Toni Xuclà, qui ha compost també una cançó per al disc, com també han fet els músics Marcel Casellas i Jordi Molina. Traumàtrop inclou aquestes peces inèdites, una composició de Marçal Ramon, i una selecció de cançons de música d'arrel de grans figures contemporànies com Jordi Fàbregas o Manuel Saderra i Puigferrer, amb la picada d'ullet a la tradició com el Ball de l'Àliga. "No hem seguit un criteri marcat de selecció per a les cançons que hem decidit arranjar, hem treballat amb aquelles cançons que ens agradaven i on podíem deixar el segell de Criatures". Quin és aquest segell? "És la voluntat de sortir de la zona de confort, donar una dimensió de música de cambra a la gralla, instrument acostumat als gegants i castells, i en general al carrer, i a l'acordió, sempre vinculat al ball", matisa Jordà sobre el so característic del duet instrumental.

Així, Criatures donen un nou paper a instruments vinculats a la música popular o d'arrel, però dins d'unes composicions que formen part d'aquest tipus de música. Allò que fa singulars Criatures és com ressituen la gralla i l'acordió dins de cançons que són habitualment tocades per aquests instruments tradicionals, però el fet de donar-los un paper solista, fa que cançons conegudes per tots, cobrin una nova vida, mantenint alhora una sonoritat que manté els trets de la música d'arrel.

Al concert del Tradicionàrius, Criatures mantindran el seu caràcter minimalista, acordió i gralla, però també segons el que demani la cançó actuaran acompanyats de músics col·laboradors del grup com els ja citats Casellas, al contrabaix; Xuclà, a les guitarres, mandolines i baix; o Mireia Vila i Magalí Sala, als violins, entre d'altres col·laboradors.

Els lectors de Tornaveu podran gaudir del so innovador, però alhora fortament ancorat en la música d'arrel, de Criatures amb un descompte del 40% en el preu de l'entrada si compren l'entrada a les taquilles del C.A.T. o a través de la pàgina web d'entradium, fent clic aquí, introduint el codi 280417.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article