Reportatge

'Les cares de Barcelona', una mirada neta sobre les urbs

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Quan hom coneix a fons un objecte, una història, un paisatge o una ciutat, arriba un moment en què s'hi ha acostumat tant que ja no en gaudeix, i sovint perd l'interès perquè ja no s'hi fixa. Deixa de tenir una mirada neta sobre aquell objecte o aquella realitat. "A quants barcelonins no els ha passat això amb la seva ciutat? Qui no té una idea més o menys preformada de Barcelona des de l'any 1992? Perquè s'ha treballat molt la marca Barcelona i el model de ciutat, però ara tot això necessita una revisió, tot ha canviat", assenyala a Tornaveu l'Adrià Pujol, comissari de l'exposició Les cares de Barcelona, que s'inaugura el proper 22 de gener, a les 12h, al Museu Etnològic.

La proposta d'Adrià Pujol promet convertir el visitant en un "petit antropòleg que pugui recuperar una mirada neta sobre la ciutat, com quan descobreixes per primera vegada una ciutat com a turista, que notes alguna cosa i no saps què és quan hi poses un peu". És a dir, que proposa una redescoberta de Barcelona, una reflexió, però, que el comissari de l'exposició vol que vagi més enllà del cas concret de la capital de Catalunya: "Es tracta de pensar en el fenomen de les urbs a partir de l'exemple de Barcelona, pensant més en la relació que s'estableix entre els elements d'una ciutat, que no pas en els propis elements.

Les cultures, les persones, els missatges institucionals i els alternatius, els objectes, la cultura popular, etc., es relacionen entre ells i configuren una visió de ciutat molt determinada", assenyala Adrià Pujol, que remarca que en aquesta anàlisi antropològica que proposa a la mostra "no és important si la cultura popular que trobem és catalana o índia, té 500 anys o acaba de néixer", perquè la clau és saber com es relacionen els missatges que ofereix la ciutat, siguin els que siguin. "La idea és que el visitant es despulli de les seves idees preconcebudes de la ciutat i en redescobreixi una de nova", conclou.

Per això la mostra conté elements de tota mena, com objectes de plàstic trobats al carrer, missatges institucionals, cartells, entrevistes... un calidoscopi que genera una imatge de Barcelona que té poc a veure amb aquella marca de 1992, una redescoberta de la ciutat com un espai públic amb una dimensió física, però també com un conjunt de regulacions i ordenacions establertes per les institucions, amb certa participació de la ciutadania. Quines actituds, fesomies, indumentàries o paisatges arquitectònics caracteritzen Barcelona? Aquí trobareu algunes pistes per descobrir-ho.
L'exposició vol ser un fresc de la ciutat d'avui, però és un fresc que admet moltes lectures, d'aquí que la mateixa mostra convidi els visitants a tornar-hi, a mirar-se-la novament i a redescobrir en cada visita una de Les cares de Barcelona nova i diferent.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article