Reportatge

L'Atzeries fa un pacte amb la Colla de Diables la Vella de Gràcia

Diables i dimonis

Periodista i realitzador audiovisual

La Colla de Diables la Vella de Gràcia s'ha inspirat en una llegenda del barri per incorporar a la colla una bèstia de foc, l'Atzeries, que s'ha presentat dilluns 15 d'agost dins el marc de la festa Major del barri de Gràcia en el cercavila. Amb tot, la seva gran prova de foc, mai millor dit, serà la seva primera sortida, recent estrenat, dins el correfoc del diumenge 21 d'agost a les 21.30h.

La iniciativa que la Vella de Gràcia incorporés una bèstia va sorgir fa tres anys, i tot buscant llegendes locals que poguessin servir d'inspiració, es van topar amb la llegenda vinculada a l'edifici del carrer Josep Torres, 20, coneguda com a Cal Diable. I per què? La llegenda explica com l'empresari Agustí Atzeries, home ric i ple de negocis a finals del segle XIX, durant l'últim període de la Gràcia independent, va entrar en bancarrota en fer fallida els seus negocis, com a resultat d'això la seva casa va quedar a mig construir. Desesperat, va prometre vendre l'ànima al diable, si aconseguia reunir els diners per acabar-la. Fruit de la casualitat o no, a l'empresari li va tocar la loteria, fet que li va ser possible acabar la casa i recuperar la seva situació econòmica.

Agustí Atzeries, convençut de l'influx del seu pacte amb el diable, va mostrar el seu agraïment incorporant murals esgrafiats que representaven la figura del diable, els quals el temps, que no entén de pactes, ha esborrat. Però també hi va fer esculpir imatges del diable a la façana de l'edifici, que el temps ha conservat i que han servit d'inspiració per què l'artista Dolors Sans hagi dissenyat i creat la figura de l'Atzeries, que com a bon fill d'aquesta llegenda, porta com a nom el cognom de l'empresari. La bèstia té una alçada de 285 cm, una llargada de 310 cm i una amplada de 155 cm, amb 11 punts de foc, repartits entre les ales, les banyesm cua i braços.

"Ens ha fet molta il·lusió recuperar una llegenda del barri i alhora la colla està molt contenta per les noves experiències que suposa tenir una bèstia de foc", explica Pep Burrull, cap de l'Atzeries de la Vella de Gràcia. Així doncs, la Vella de Gràcia suma a la seva secció d'adults, i a la infantil, anomenada els Malsons, la secció de l'Atzaries de la Vella de Gràcia, que ja s'ha inscrit a l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Totes les seccions tenen el seu grup de tabalers i per a la de l'Atzaries no serà diferent: s'ha encarregat la creació d'uns tabals de fusta amb membrana de pella a la manera tradicional, per tant, sense cap part metàl·lica. "Tocaran dos ritmes, que hem volgut que siguin molt solemnes, que ens han compost en Guillem Roma i en Dani Tort", afegeix Burrull.

Un projecte que ha implicat el barri

Sens dubte que la nova secció de l'Atzeries de la Vella de Gràcia incorpora nous membres i en revitalitza l'entitat, la primera de Diables de Gràcia, amb 35 anys d'història, però també cal destacar la capacitat de la colla per involucrar el barri en general. Això ha permès que el dia de la presentació, molta gent s'aplegués a la plaça de la Vila. L'Atzaries va sortir de l'Ajuntament del barri, i va sortir a la plaça a través d'un passadís format per una parella representant de totes les colles del barri, tot això amb tres padrins de luxe: el drac vell de Gràcia, el drac nou de Gràcia que és una rèplica que va construir la mateixa Dolors Sans, i el drac Gaudiamus, també obra de Sans a partir del drac del Parc Güell de Gaudí, de la colla La Malèfica del Coll.

A més, el suport del barri ha estat imprescindible per aconseguir finançament, ja que es va optar per expedir un talonari de bons, per tal de permetre que qui volgués fes les aportacions que desitgés, així com sortejos d'experiències com un sipar a Casa Fuster un vol amb helicòpter per Barcelona. A tots els mecenes que han participat se'ls ha regalat un llibret que explica la història al darrere de l'Atzeries i es poden veure els esbossos de Dolors Sans i fotos de tot el procés de creació.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article