Reportatge

Micromecenatge i finançament adaptat als nous temps

Treballador social i dinamitzador cultural.

Sense ser res que no existís ja abans, des de la irrupció de l'internet, els micromecenatges o crowdfundings són cada cop més freqüents per poder fer possible tota mena de projectes del món polític o econòmic, però també cultural, social, esportiu, o fins a individuals i privats.

En aquest sentit per al món cultural, si fins fa uns anys, la manca de recursos necessaris havia fet inviable molts projectes que els anava relegant a l’atapeït calaix de "coses pendents per a més endavant si la cosa millora", la difusió de les noves tecnologies han obert una finestra a l'esperança per a molts d’ells. Així, diverses plataformes de  l’anomenat crowdfunding han anat esdevenint cada cop més en una possible opció per a la dinamització cultural i social.

Pels que no coneguin que són aquestes plataformes o com funcionen, direm que són sistemes de recaptació de "petites" donacions per finançar tota mena de projectes. Com a contrapartida solen donar a canvi, i segons els casos, dret a alguna mena de recompensa o contraprestació, sigui econòmica o més habitualment de caràcter simbòlic. S’ha de dir però, que la majoria d’ells es basen en el principi del “Tot o Res”, és a dir; per fer-lo servir s’ha de fixar una data límit i una quantitat econòmica mínima desitjada per recaptar, en cas que l’objectiu no sigui assolit en el termini acordat, no es perceben fons sense que això tampoc impliqui cap despesa pels donants que llavors no veurien descomptades les seves donacions dels seus comptes.

Us fem cinc cèntims de les plataformes de crowdfunding més usuals i que donen més bons resultats en projectes relacionats amb el món cultural i associatiu i també social.
 
Verkami
Creada l’any 2010, és la plataforma més famosa a casa nostra després d’haver aconseguit finançar diversos projectes importants. És utilitzada per creadors independents, emprenedors, projectes culturals i associatius. Per assolir l’objectiu de recaptació es fixa un temps determinat per arribar-hi i que pot ser modificat. Si no s’aconsegueix, no es rep res. Té un cost d’un 5% del finançament demanat.

totSuma
Compromesa amb la construcció nacional, aquesta plataforma finança tota classe de projectes que tinguin voluntat de progrés i sobirania per Catalunya. És ideal per buscar recaptació per a projectes culturals o socials d’empreses, entitats o persones a títol individual. Té un cost també d’un 5%, però a diferència de Verkami sobre el finançament recaptat.

Goteo
Projecte de la Fundació Fuentes Abiertas per a projectes col·lectius, tant d’individus o organitzacions, que fomentin els béns comuns. El seu cost és d’un 8% del finançament demanat.

Indiegogo
Aquesta plataforma nord-americana, va ser una de les primeres a oferir servei de micromecenatge per qualsevol projecte, tan empresarials com per a activitats d’entitats sense ànim de lucre.

Mi aportación
Un dels portals més antics de l’Estat espanyol. Poden demanar recursos només les entitats no lucratives, i serveix per finançar més que projectes, accions solidàries concretes. El seu avantatge principal és que és gratuït.

Lanzanos
Un dels primers portals en llengua castellana. Finança projectes de múltiples temàtiques a entitats o a persones. El seu cost és del 5% o d’1% si es tracta d’una entitat sense ànim de lucre.

Migranodearena
És una plataforma de recollida de fons digital creada per la Fundació Real Dreams. Té l'objectiu de dirigir recursos a institucions benèfiques que els creadors reconeguin com a tal. Malgrat que és gratuïta no és de les més conegudes.  

Altres:

RocketHub
Plataforma americana per finançar projectes culturals. L’utilitzen creadors independents de tots els àmbits.

Kickstarter
Aquesta plataforma que finança tot tipus de projectes creatius, des d’artístics i culturals fins a gastronòmics, funciona de forma semblant a Verkami. Tot i això, és més cara ja que funciona per Amazon i si el seu cost és d’un 5% de l’import recaptat, Amazon afegeix un cost addicional d’entre un 3 i un 5%.

Kifund
Plataforma de l'Estat espanyol pel finançament exclusiu de pel·lícules i altres projectes audiovisuals com podrien ser els documentals o reportatges. Els que el facin servir tenen 100 dies per aconseguir la quantitat econòmica desitjada a canvi d’una recompensa acordada pels donants. També si no s’arriba a la quantitat, no es percep res.

Sport2help
Pensada per a Entitats No Lucratives, aquesta forma de recaptació està basada en l’assoliment de reptes esportius. A partir d’aquí i basant-se en una mena de sistema d’apostes per si s’aconseguiran o no, s’estructura en dos apartats: l’Sporter on una persona d’una entitat escull un repte que vol batre i a quin projecte es destinaran els diners, i el Helper per decidir individualment a quin repte es vol destinar els 2 euros. Té un cost del 3% del finançament demanat més un 1% en concepte de comissions bancàries.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article