Reportatge

La banda ‘La Valenciana’, expressió musical dels Països Catalans

Societats musicals

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Que el País Valencià pot presumir d'una vitalitat extraordinària de les seves bandes de música és una evidència contrastable en qualsevol festa major de poble per petit que sigui. El fort arrelament que tenen les bandes de música dins la cultura popular valenciana ha permès que les bandes es mantinguin vives, però també que en neixin de noves i s'escampin pel territori. També al Principat. I és que si el març de 2016 els Moros i Cristians van envair la vila de Gràcia amb 'l'Entraeta', organitzada en el marc de les Jornades de Música Festera, ara la tornada a Barcelona es fa per la porta gran amb el naixement de la Societat Musical del País Valencià a la capital catalana, que ha creat la banda La Valenciana.

"Era una idea que ja rondava pel cap dels músics involucrats en la gestió de l'Espai País Valencià i la Casa València de Barcelona, però l'èxit de la convocatòria va fer que es decidís fer un pas endavant i realitzar una convocatòria pública per formar la banda. I amb la intensitat i velocitat amb què explota una bona traca, la convocatòria va ser un èxit rotund. Actualment hi ha vora 100 músics que formen part d'aquesta banda sota la direcció de Vicent Pérez i Esteban, trombó de l'OBC i compositor valencià", expliquen els creadors de la banda.

Així, s'han unit músics de pobles i ciutats de les diferents comarques del País Valencià que tenen en comú les ganes de gaudir fent allò que estaven acostumats quan estaven als seus pobles, "assajar i tocar". Amb la col·laboració de l'Espai País Valencià i la Casa València a Barcelona, La Valenciana pretén portar a Barcelona "el fort arrelament que tenen les bandes de música dins la cultura popular valenciana".

Els impulsors remarquen també el fet que a les Terres de l'Ebre existeixen societats musicals amb molt de renom a les quals vol sumar-s'hi la nova banda. La SMPVB La Valenciana farà el seu primer concert el pròxim 30 d'abril a les 12h al Passeig de Sant Joan amb Sant Antoni Maria Claret de Barcelona, dins del programa d'actes de la XII Jornada Popular del País Valencià a Barcelona, organitzat per l'Espai País Valencià.

Per aquest primer concert s'ha triat un repertori molt característic valencià, entre el qual hi ha els pasdobles Lo cant del Valencià de Pedro Sosa i Mi Barcelona de Julio Lapota, que resumeixen l'esperit d'aquest concert a parer del director, "portar el nostre cant Valencià a Barcelona que és ara la nostra casa". La intenció de la banda és formalitzar-se dins la Federació Catalana de Societat Musicals i ser reconeguda com a banda valenciana a l'exterior per la FSMCV.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article