Reportatge

Els gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, història viva d’un barri

GegantsFestes i festivals

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Són testimonis silenciosos d'una guerra civil, de bombardeigs, de transformacions urbanístiques, de l'arribada dels turistes a Barcelona... però també de la persistència dels veïns del barri de la Catedral per mantenir viva la seva cultura popular i lluitar contra les adversitats. Els gegants de Sant Roc de la Plaça Nova fan 110 anys i l'Associació de Festes de la Plaça Nova ha preparat una exposició, Mirades de Gegant a La Casa dels Entremesos, per donar a conèixer als catalans la gran història que han viscut en Roc i la Laieta, els dos gegants creats l'any 1906 en un taller d'Olot. Comissionada per Montserrat Castells i Anna Garcia, i amb la tasca de recerca i redacció de textos de Xavier Cordomí –director de La Casa dels Entremesos-, la mostra esdevé un viatge per recordar i realçar la influència d'una parella de gegants en la vida social, comercial, festiva, veïnal i urbanística d'un barri.

Xavier Cordomí explica a Tornaveu que l'exposició està muntada en vuit eixos, cadascun dels quals explica un moment històric per al barri i quin paper hi tenen els gegants. La mostra comença amb l'àrea "Del taller a la plaça", en què "es relata la construcció dels gegants el 1905 a l'Arte Cristiano d'Olot, fins que s'estrenen a la plaça Nova el 1906, i aquí tenim fotografies inèdites". El segon bloc, "L'alegria del barri", s'emmarca en els anys 10, 20 i 30: "Aquestes dècades són realment el moment de més esplendor de les festes de Sant Roc, era una festa massiva, que fins i tot apareixia a les portades dels diaris, perquè com a gegants populars, els de Sant Roc eren els únics, la resta, o havien desaparegut o eren de l'Ajuntament o d'alguna entitat privada", contextualitza en Xavier Cordomí.

"Salvats per la muralla" és el tercer bloc. Aquí es relata com l'esclat de la Guerra Civil el 1936 atura la festa de barri "i els gegants es guarden al magatzem de persianes Amat, un fet que salva els gegants de la destrucció que pateix el barri amb els bombardeigs de 1938, que destrueixen moltes cases i espais públics i maten molts veïns", apunta Cordomí.

Des del temps de foscor de la dictadura al misteri dels bessons

Després, el visitant trobarà l'espai "Temps de foscors i silencis", dedicat als anys 40 i 50, "l'època de la dictadura més dura, però que malgrat tot, el 1939 els gegants tornen a sortir al carrer, i són els primers de la ciutat a fer-ho", afegeix Xavier Cordomí, que explica que el visitant podrà veure fotografies i documentació sobre com els gegants havien de conviure amb banderes falangistes i simbologia del règim.

"Els temps que corren" presenta la transformació que viu el barri de la Catedral, de la qual els gegants són testimonis silencioses: "El barri pràcticament desapareix amb la reforma urbanística que imposa l'ajuntament, i molts veïns han de marxar del barri, però els festes de Sant Roc i els gegants són l'element cohesionador entre el barri que desapareix i el que neix, i entre els veïns que marxen i els que arriben. El barri es transforma en turístic i apareixen els primers visitants, que fan fotos als gegants", comenta Cordomí.

El sisè bloc, "De festa en festa", reflecteix les festes de finals dels anys 70, 80 i 90, quan amb la democràcia es recupera la cultura popular, i com els gegants de Sant Roc també viuen aquesta transformació. És aquí quan els gegants comencen a veure món, i viatgen al Japó i París, així com per tot Catalunya.

"Els cent anys us queden molt bé", arrenca l'any 2000 i arriba fins avui, fent un viatge per tots els actes que s'han fet, entre d'altres, la celebració del centenari dels gegants i la participació històrica a la festa d'Olot, en què mai no hi participen gegants forans. "Va ser una excepció, tenint en compte que les gegants de Sant Roc són fills d'Olot", afegeix Xavier Cordomí.

I el darrer bloc, "Els bessons desconeguts". Aquí s'explica una trobada recent, i és que els gegants d'una localitat d'Ourense, O Barco de Valderroas, tenia fins als anys 50 uns gegants idèntics. Havien estat creats el 1907 o 1908. Com pot ser? Aquest és el secret que només podreu saber si visiteu l'exposició.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article