Reportatge

Museu del Pessebre de Catalunya, un tribut a Martí Castells

Pessebristes

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Serà un espai de referència a tot Catalunya d'una de les tradicions més arrelades del país, el pessebrisme, tant pel que fa a les figures i diorames com al material documental. El Museu del Pessebre de Catalunya, ubicat a Montblanc, obrirà definitivament les portes en els propers mesos, potser a finals de 2016 o durant el primer trimestre del 2017, tot i que a hores d'ara ja ofereix al públic una exposició temporal de diorames i també tallers de figures i diorames.

El director del Museu del Pessebre, Ismael Porta, explica a Tornaveu que la idea de fer un museu neix el 1995, amb la mort del figurista Martí Castells: "Per fer-li un tribut, vam posar en marxa una exposició monogràfica de la seva obra, amb més de 2.500 peces que havíem aplegat de diversos països d'Europa, i en acabar-la vam voler retornar les peces als propietaris, però molts havien mort o no les volien recuperar, de manera que ens vam trobar de cop amb un gran patrimoni que havíem de preservar. I va ser quan va sorgir la idea de fer un museu del pessebre".

I cinc anys després, l'any 2000, es posava en marxa el projecte, després de la compra d'un antic estable al carrer Solans, 22-24 de Montblanc per començar a reformar-lo. El procés seria –és, de fet- molt llarg, per qüestions de pressupost i de gestions burocràtiques, però també per endreçar un projecte coherent que aplegués realment les millors referències del pessebrisme. Impulsat per la Federació Catalana de Pessebristes, quan obri les portes tindrà un important patrimoni: "Parlem d'unes 19.000 figures, 250 diorames, una col·lecció de numismàtica relacionada amb el Nadal procedent de Catalunya i Andorra, però també llibres, vídeos i documents relacionats amb festes vinculades al Nadal, la cavalcada de reis i altres tradicions, per tant, un centre potent d'estudi del pessebrisme", assenyala l'Ismael Porta.

El museu comptarà amb quatre sales, una dedicada als pessebres, una altra als calvaris, una sala polivalent i, finalment, una sala taller-escola, on s'impartiran cursos per a grans i petits per aprendre a fer figures i diorames.

El Museu serà gestionat per un patronat que està integrat per representants de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, el consell comarcal de la Conca de Barberà, l'Ajuntament de Montblanc, la Fundació La Caixa, el Museu Comarcal de Montblanc, l'associació de pessebristes de Montblanc i la mateixa Federació Catalana de Pessebristes.

Comentaris

Maria Rosa Raspall Terrassa
2.

Des de Terrassa, on també hi ha molta tradició pessebrista, us engresco a que aquest museu sigui una realitat, per guanyar un espai on les obres que fan els pessebristes puguin tenir un lloc d'acollida. Ànims i endavant i us felicito per la iniciativa

Carles Torner i Fages Bilbao
1.

La Caixa colabora en catalunya con el Belenismo en Bilbao todo denegado tienen una doble moral. Veremos si al final no se quedan con la propiedad de este Museo y nos quedamos todos con la boca abierta.

Comenta aquest article