Reportatge

Cròniques des de Namíbia (6 i final)

Patrimoni Immaterial

Expresident de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Windhoek (Namíbia). 4  de desembre 2015.

La 10a sessió del Comitè Governamental de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat arriba al seu darrer dia. Ahir es van acceptar aspectes importants, ja que afecten Disposicions Operacionals que el Comitè, tot i haver-les aprovat, les haurà de presentar davant l’Assemblea General de la Convenció. Per a la majoria dels mortals no són fàcils els camins administratius/organitzatius/diplomàtics de la UNESCO. Però,  de mica en mica, ens n’assabentem.

Avui divendres, també s’aproven directrius importants: les que pertanyen a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) i el desenvolupament sostenible; els mandats corresponents al reenviament de les candidatures no acceptades en la inscripció d’alguna Llista; calendari d’acreditació de les ONG; reunió d’experts sobre model de Codi ètic;  tractament sobre la correspondència dels informes periòdics; recomanacions en les auditories i avaluacions; qüestions diverses.

Resta aprovar la data i lloc de la propera sessió del Comitè de l’any vinent,  així com els components dels membres de l’òrgan encarregat de dirigir l’onzena sessió i les qüestions diverses.

Finalment s’aproven els components d’aquest òrgan i també que  s’anuncia que l'11a sessió del Comitè per a la Salvaguarda del PCI de la Humanitat, tindrà lloc del 28 al 2 de desembre de 2016 a Addis Abeba capital d’Etiòpia.

Potser és el moment de fer un petit resum, a tall de conclusions, del desenvolupament d’una sessió del Comitè Intergovernamental, des de la perspectiva d’un observador inexpert que ha assistit a totes les reunions de la 10a sessió i que vol explicar les percepcions rebudes per si són d’utilitat a més persones que no coneixen el que es cou dins la UNESCO, i en concret, en el Comitè Intergovernamental de la Convenció de Salvaguarda del PCI.

 

 

- La trobada del Fòrum d’ONG acreditades per la Convenció ha estat destacada: s’han exposat els magnífics resultats obtinguts per aquestes ONG en la Conferència celebrada a Santa Susanna, impulsada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català. A la reunió de les ONG acreditades s’han divulgat dels resultats obtinguts per les ONG no acreditades, majoritàriament catalanes, a la Conferència de Santa Susanna, Catalunya.

- Seriositat i professional dels delegats, experts, observadors i membres de l’òrgan directriu d’aquesta sessió del Comitè Intergovernamental.

- La majoria dels participants als debats gaudeixen de coneixements profunds sobre el PCI.

- Magnífic treball de la Secretària de la Convenció, Sra. Cécile Duvelle (França).

- També cal considerar de magnífica la feina del President de l’Òrgan d’Avaluació, Ahmed Skounti (Marroc).

- S’ha considerat molt positivament la bona feina duta a terme pel Fòrum d’ONG acreditades, on és membre l’Ens.

- Davant el plenari de la sessió, s’ha reconegut l’avanç realitzat per aquestes ONG acreditades en la conferència organitzada per l’Ens a Santa Susanna, el Maresme.

- Èxit en la inscripció de les falles del Pirineu (Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus) en la Llista Representativa del PCI. Actualment, hi ha nou elements inscrits en la Llista que reflecteixen expressions i activitats de l’àmbit de la cultura catalana.

- L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català resta com a única ONG catalana del Fòrum de les ONG, és a dir, aquelles entitats (ONG en terminologia internacional), que han rebut l’aval del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, i que els permet assessorar en els òrgans disposats per la Convenció, aprovada el 2003.

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article