Reportatge

Cròniques des de Namíbia (5)

Patrimoni Immaterial

Expresident de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

3  de desembre 2015

La conferència ha passat l’equador del seu desenvolupament. Avui l’ordre del dia desenvolupa qüestions internes de la mateixa organització, però, força importants. Per exemple, modificació del nom d’un element inscrit; acreditacions de noves ONG; examen de les organitzacions no governamentals acreditades; establiment de l’Òrgan d’avaluació pel cicle 2016; nombre de dossiers presentats pel cicle 2016 i el nombre de dossiers que poden ser tractats pel cicle 2017 i 2018. 

Comencem. La presidència de la sessió ha introduït un punt del programa que va quedar  pendent el dimarts passat i que ja varen informar que ho farien després dels exàmens de les inscripcions a les llistes. Es tracta de la votació de l’informe sobre l’Òrgan d’Avaluació sobre els treballs de 2015. Hi ha diverses aportacions de Bèlgica, Turquia i altres països: paràgrafs nous i matisos. Més d’una hora i mitja de debat. Finalment són acceptats i s’aprova l’informe.

Segueix la constitució de l’Òrgan d’Avaluació pel cicle 2016. Vot secret dels experts i de les ONG acreditades, que han de decidir les ONG candidates a ocupar dues vacants de l’Òrgan d’Avaluació: la corresponent al Grup Electoral I i la del Grup II. Norwegian Crafts Institute de Noruega, amb 11 vots dels 23 possibles, ocuparà la plaça del Grup Electoral I, i  Czech Ethnographical Society de la República Txeca, la vacant del Grup II.
 
Ara un tema important, que ens afecta. La Secretaria de la Convenció, Cécile Duvelle, explica les propostes d’acreditació de noves ONG de tot el món. De les propostes rebudes, n’hi ha vint-i-quatre que s’han acceptat com a acreditades i, per tant, tindran capacitat d’assessorar els òrgans establerts per la Convenció de la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI). Entre elles hi ha una de Galícia i una del País Valencià: Asociación Cultural e Pedagóxica ‘Ponteareas nas Ondas” i l'Associació d’Estudis Fallers (ADEF). Felicitats.
 
Ara vénen les ONG que han estat desestimades. Un total de quinze ONG no són acceptades pel fet d’incomplir algun precepte de la Convenció, del Comitè, o han presentat uns dossiers inadequats. Entre elles n’hi ha dues de l’Estat espanyol: Asociación contra la Tortura y el Maltrato a los Animales (ACTYMA) i Asociación Nacional para la Protección y el Bienestar de los Animales (ANPBA).
 
Seguim ara amb set ONG que han estat desestimades per lliurar la documentació fóra de termini. Tanmateix, podran tornar-la a presentar en una nova ocasió. N’hi ha una d’espanyola: Asociación para la defensa de los derechos del animal (ADDA).
 
Vénen ara set ONG que no han presentat la documentació complementària que els hi van demanar. Són suspeses del procés d’acreditació.
 
Entrem ara a l’apartat de les seixanta-nou ONG que mantenen les seves acreditacions, ja que han demostrat que fan una tasca conforme les recomanacions del Comitè. Entre aquestes hi han tres ubicades a l’Estat espanyol: Centro de Estudios Borjanos de la Institución ‘Fernando el Católico’ (CESBOR), el Centro UNESCO de la Ciudad Autónoma de Melilla i el Centro UNESCO de San Sebastián.
 
Tot seguit, es recomana treure la qualificació d’ acreditades a deu ONG que han presentat dossiers incomplets o molt insuficients. Són de diferents àrees geogràfiques.
 
Finalment, vint-i-vuit ONG també han resultat desposseïdes de la condició d’ONG acreditades, perquè no han complert amb l’obligació de respondre el dossier quadriennal. D’aquestes hi ha catorze que són del Grup electoral d’Europa Occidental i Amèrica del Nord, dotze del Grup electoral d’Àsia i Pacífic, una d’Europa Oriental i una d’Amèrica llatina i Carib.

Doncs bé, d’entre les europees que ja no són ONG acreditades en la UNESCO, hi ha i una espanyola: Centro UNESCO de Navarra i, malauradament, dues de catalanes: Centre UNESCO de Catalunya i la Fundació Dieta Mediterrània.

Conseqüentment, l’Ens de l'Associacionisme Cultural Català ara com ara és l’única ONG de Catalunya que està acreditada en la Convenció 2003 per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Ens omple d’orgull ser-ho i ens fa assolir un gran compromís i una gran responsabilitat que intentarem correspondre.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article