Reportatge

Cròniques des de Namíbia (4)

Patrimoni Immaterial

Expresident de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

2  de desembre 2015

Seguim. Sol i calor. De ben d’hora, considerable trànsit i moviment de persones pels carrers. Namíbia és activa. En les principals avingudes hi ha moltes corporacions financeres, amb grans edificis moderns i de grans dimensions. Deu haver-hi molts diners a custodiar...

Ja estem a la gran sala de la Conferència. Seguim amb l’examen de les candidatures per la inscripció en la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (PCI). Toca el torn d’Armènia. Comencem amb una recomanació desfavorable per part de l’Òrgan d’Avaluació. Són rigorosos: recomanen retornar l’expedient a l’Estat per obtenir més informació vers determinats criteris, pràcticament tots dels cinc que es consideren.

Hi ha unes discrepàncies: Grècia inicia la polèmica i demana que sigui acceptat un criteri presentat en la candidatura. Suggereix reformar algun article de l’expedient emès per la Secretaria de la Convenció, el qual ha estat elaborat a propòsit de les recomanacions de l’Òrgan d’Avaluació. Finalment s’adopta una sèrie de rectificacions i incorporacions suggerides per diversos països. Tanmateix, es retorna la candidatura a l’Estat que la presentà.

Seguim. Ara sense sorpreses. Toca el torn a Àustria amb la candidatura L’equitació clàssica i l’Alta Escola d’equitació espanyola a Viena. Petons i abraçades. Acceptada. Felicitacions.

Segueix l’examen de candidatures. L’Òrgan d’avaluació, recomana la inscripció de la candidatura presentada per Azerbaidjan amb el nom de L’artesanat del coure de Lahid. És acceptada la proposta i ja tenim una nova inscripció en el PCI de la Humanitat. Felicitacions.

Dues acceptacions però, com deia el filòsof, la felicitat és una condició efímera. L’Òrgan d’Avaluació informa que hi ha mancances pel que fa als diferents criteris de la Convenció en la candidatura presentada per Bangladesh. Recomanen la devolució de la candidatura per manca d’informació. La Presidenta sol·licita l’acceptació de l’examen fet per l’Òrgan. El Comitè Intergovernamental sanciona amb la seva votació. Conclusió: suspens per a la candidatura. Així doncs, l’Òrgan és rigorós, professional i asèptic. Tanta feina de preparació per una candidatura i no passa el sedàs. Cal polir les propostes, i informar-ne molt bé. Si no hi ha el perill de caure en una gran decepció com la que ha tingut Bangladesh i les seves comunitats. L’Estat accepta la decisió i diu que tornarà a presentar la candidatura en un altre cicle. Decepció.

Però el món no s’acaba aquí. El Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) tampoc s’acaba amb l’obtenció d’una inscripció en la Llista representativa. La inscripció no és un fi en si mateix. En tot cas serveix per a visualitzar la diversitat del patrimoni. Així, des de la Convenció s’encoratja als Estats, les comunitats, els grups i els individus a salvaguardar el PCI, vetllar pel seu respecte, sensibilitzar sobre la seva importància i valorar-la. I per a fer tot això no cal estar inscrit en cap llista. Cal tenir l’empenta i el compromís de conèixer, mostrar i passar als nostres conciutadans i, sobretot, als més joves i, per extensió, a les generacions futures, les nostres tradicions, les nostres manifestacions d’espectacles, les nostres festes, rituals i usos socials, els nostres coneixements de la natura i l’univers, i les nostres tècniques artesanals. De tot això, els catalans en sabem un munt. Sovint hem rebut aquestes manifestacions dels nostres avantpassats. Cal inventariar i aplicar metodologies que serveixin per a renovar-les i treballar per la seva salvaguarda. Hi ha molta feina a fer i, nosaltres, des del vessant associatiu i executor dels elements, podem i haurem de ser protagonistes.

Hem tingut un dia molt dens. L'Òrgan d’Avaluació i sobretot el seu president, encara més. Torna a recomanar la devolució de la següent candidatura a examen, la presentada per Bulgària. Etiòpia, amb el suport de molts països, vol introduir unes modificacions a l’informe de la Secretaria de la Convenció. Hi ha molta polèmica conceptual. Alguns reflexionen sobre la contradicció entre dos criteris. El debat és llarg i intens. Tècnic molt tècnic. El president de l’Òrgan d’avaluació, el marroquí Ahmed Skounti, demana la paraula per fer alguna precisió als articles avaluats i per respondre a algun delegat. Diu, entre altres coses, que la informació utilitzada per l’Òrgan està basada, prioritàriament, en el formulari que cal omplir per l’Estat que presenta la candidatura. Així doncs, cal enviar un formulari elaborat amb molta precisió.
Finalment, s’adopten les modificacions suggerides, es fa una lectura generosa de la informació presentada i la candidatura és acceptada, després d’una hora de debat. La candidatura Surova, festival popular a la regió de Pernik i Bulgària salven els mobles. Enhorabona.

Això passa relativament sovint. És a dir, l’Òrgan d’Avaluació recomana rebutjar una candidatura i el Comitè Intergovernamental acaba acceptant-la, després d’introduir algunes modificacions a l’informe. El Comitè té la darrera paraula per aprovar o no la candidatura. Això si, mai ha tombat una proposta d’acceptació per part de l’Òrgan d’Avaluació.

Ara li toca a Grècia. Presenta la candidatura Bones pràctiques artesanals tiniote del marbre. Cap problema. Endavant els marbres. Felicitats. Aprofito per tenir un record per a l’Antoni Carné, molt entès en pedres i específicament en marbres.

Som a la tarda. Hem dinat en tres quarts d’hora (com cada dia) i ràpidament anem a la reunió diària del Fòrum de les ONG acreditades, on l’Ens forma part. Es debaten temes de comunicació interna, de codi ètic i de països que volen donar suport financer al Fòrum. Una hora de reunió i a córrer, que ens espera la sessió de la tarda del Comitè Intergovernamental.

Seguim amb l’examen de candidatures per la inscripció a la Llista representativa del PCI. Passen les hores. El dia ha estat llarg com la llista de les candidatures presentades. Si no erro un total de dinou candidatures han estat acceptades directament. Se n'han descartat vuit. Un total de set han passat de ser rebutjades per l’Òrgan d’avaluació a comptar amb l’acceptació del Comitè. Hi ha hagut tres candidatures retirades abans de començar.

Fa 10 hores que som a la sessió d’avui. Però encara resta l’Examen de les demandes d’assistència internacional. El president de l’Òrgan d’avaluació, Ahmed Skounti, fa una explicació de les propostes. Persona professional que, tot i fer moltes hores que debat les propostes, la seva intervenció és acurada i molt tècnica. Ens allotgem al mateix hotel i això ens permet parlar, sovint, amb ell. Cal tenir amics.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article