Reportatge

Un punt i seguit cap a un nou país

Dimarts 1 de desembre a les 19h del vespre l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha estat l’escenari de l’acte Punt i Seguit que ha recollit les aportacions de l’associació El País que Volem a l’etapa constituent i com el testimoni de tot aquest coneixement l’agafa la plataforma Reinicia Catalunya, per tal de fer visible i apropar a la societat civil el concepte de Convenció Constitucional Catalana.

L’acte s’ha iniciat amb el recordatori de la celebració del 40a aniversari del Congrés de Cultura Catalana, que al llarg de dos anys, del 1975 al 1977, va recollir la participació popular i la revisió i actualització dels elements de la cultura catalana en un moment decisiu, com ho és el present. Marta Rovira, presidenta de la fundació que manté el llegat del Congrés, impulsant estudis i investigacions sobre àmbits socials, econòmics i humanístics, ha defensat la responsabilitat actual de crear “un nou relat de país” inclusiu i on tothom s’hi vegi representat.

Després d’aquest enllaç amb el Congrés de Cultura Catalana, que no ha estat l’únic en l’acte –Jaume López, portaveu de Reinicia, ha posat èmfasi en la feliç casualitat que les sigles del Congrés (CCC) siguin les mateixes que les de Convenció Constituent Catalana–, Salvador Alegret, president d’El País Que Volem, ha exposat els principals eixos de la tasca d’aquesta associació transversal que, impulsada per persones de diverses entitats catalanes i amb el suport de reconegudes personalitats dels àmbits cultural, social i científic, han impulsat un procés participatiu per recollir propostes i idees per a construir un país millor. “Hem volgut donar veu a la ciutadania, recollint al web més de 1.200 propostes, entre tots hem generat un coneixement”, així ha resumit Alegret un dels eixos, l’apoderament de la societat, que s’ha reforçat amb iniciatives com els debats Àgora i que han servit per estimular el debat entre polítics, sociòlegs i, entre d’altres, membres de les principals associacions catalanes.

Aquest coneixement se cedeix a la plataforma Reinicia Catalunya, que pretén ser un espai de participació social per definir les bases constitucionals, nascut de la unió de diverses entitats. “Cal el protagonisme dels ciutadans, ningú no s’imagina que el procés constituent es farà només al Parlament, calen espais de trobada i Reinicia, ho pot ser” ha manifestat Jaume López, portaveu de la plataforma que neix amb vocació transversal, ja que “el debat sobre la nova república serà transversal, doncs hi ha d’haver tothom que imagini un nou país”. López ha incidit en la necessitat que la convenció constitucional catalana sigui l’oportunitat “per pensar estratègicament, i no només tàcticament” per crear un nou país. I al servei d’aquest desig s’ha presentat Reinicia Catalunya, que aplega entitats com el mateix El País Que Volem, l’Assemblea Nacional Catalana, el Grup Promotor per a la Convenció Constitucional, Juristes per la Independència, Òmnium Cultural o, entre d’altres, Súmate.

A l’equador de l’acte, Pere Pugés, vocal d’El País Que Volem, ha demanat que la desunió deixi de ser el punt feble del procés, tot reivindicant la principal defensa davant els atacs del Tribunal Constitucional: la gent. “El procés constituent s’ha de fer de baix a dalt, amb el poder de la societat civil”, ha manifestat Pugés, que ha cedit el seu parlament a Jordi Mercader, autor del llibre Mil i una raons per l’Estat propi, que recull la crònica de diverses trobades organitzades per El país Que Volem. “A les reunions, dutes a terme amb experts de diversos àmbits i coordinats per periodistes, vam ser capaços de ser autocrítics”, ha expressat Mercader, que desitja que el llibre obri el debat.

Art i futur

Cap al tram final, s’ha presentat la col·lecció de litografies Art i futur, que recullen una sèrie de treballs d’artistes consolidats i novells. Destruïdes les planxes, les litografies es poden aconseguir en una edició limitada. Els beneficis que s’obtinguin contribuiran al finançament d’El País Que Volem, que comença una nova fase, treballant per a la construcció d’un nou país, que englobi el màxim d’esforços,  i on les fites assolides s’han de compartir, com ho demostra la complicitat traçada amb Reinicia Catalunya, plataforma que tindrà molt a dir en la Convenció Constituent Catalana.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article