Reportatge

Cròniques des de Namíbia (3)

Patrimoni Immaterial

Expresident de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Menys calor i menys cues. Comencem millor la segona jornada que comença amb una exposició a càrrec de Cécile Duvelle, secretària de la Convenció per a la Salvaguarda del PCI, sobre els comptes i l’aplicació dels fons del PCI. Preguntes, aclariments i respostes contundents, amb bones maneres i professionalitat.

Segueix la sessió amb l’explicació de les contribucions voluntàries suplementàries al fons del PCI. Important: Catalunya ha fet una proposta d’aportació a uns projectes del Marroc, Mauritània i Tunísia. La secretària de la Convenció precisa que aquesta proposta d’aportació prové d’Espanya, i concretament del Govern de Catalunya. Hi ha més aportacions d’altres països per altres projectes. S’aproven totes les propostes i el representant de Mauritània dóna les gràcies a Espanya per l’ajut que rebran. La representant d’Espanya no afegeix res.

Arriba el torn de l’examen de les candidatures per a la inscripció a la llista representativa del PCI. Després d’una llarga exposició de la representant de l’Òrgan d’Avaluació, se succeeixen les intervencions dels països, entre elles, hi ha molts agraïments a l’Òrgan d’Avaluació per la feina feta.

Després de dinar comença l’exposició de les candidatures que esperen ser inscrites en alguna de les llistes. Les primeres candidatures corresponen a la llista de salvaguarda urgent. El projecte presentat per Colòmbia, La música tradicional vallenato de la regió de Magdalena Grande és descartada. Alguns dels principis que estableix la Convenció no estan prou ben implementats, segons el dossier de la candidatura. Aquest és el criteri de l’Òrgan d’avaluació, tot i que hi ha polèmica. Diferents països (Bèlgica, Brasil, Perú, Corea, Índia, Hongria, etc.) i altres membres del Comitè Intergovernamental diuen que no hi estan d’acord i es manifesten  favorables a la inscripció del projecte colombià.

Finalment Colòmbia pren la paraula i reivindica el projecte presentat. S’adopten diverses de les al·legacions dels països i finalment Colòmbia aconsegueix incloure el seu projecte sobre la llista del PCI per la salvaguarda urgent. Aplaudiments. Passen un vídeo amb la música tradicional d’aquella regió. Les lletres de les cançons expressen activitats quotidianes de les comunitats, siguin favorables o punyents. Cal preservar-lo. Felicitats!

Se succeeixen les deliberacions, amb criteri desfavorable per part de l’Òrgan d’Avaluació, pel que fa a la inclusió de més elements a la llista de salvaguarda urgent, com és el cas d’una candidatura d’Egipte. Ja hi tornem a ser: alguns països discrepen de l’Òrgan. Però finalment, i de forma ràpida, la Presidenta de la Conferència, no accepta les al·legacions i dóna per no inscrita la candidatura d’Egipte.

Passa exactament el mateix amb una candidatura de Mongòlia: no compleix els principis de la Convenció, segons l’Òrgan d’Avaluació. Els països del Comitè discrepen i finalment s’aproven modificacions inicials dels informes de l’Òrgan. Ja estan redactats a priori i s’ensenyen als presents. S’aproven i... felicitats Mongòlia. No tot és tan evident com sembla. Hi poden haver aspectes que els estats considerin que no són prou decisius per a rebutjar la inclusió a la llista. Això no obstant, hi ha candidatures que ja no passen el sedàs de l’Òrgan d’avaluació. Conclusió, cal treballar bé i assegurar la feina

Portugal no té problemes per inscriure la fabricació d’esquelles en la llista de salvaguarda urgent. Felicitats. Nosaltres també en tenim esquelles i fins i tot bous. Cal que no els perdem... com ells.

Macedònia i Uganda, cants i tradició oral, respectivament, també passen l’examen. Bona feina.

Ara si. Ja era hora. Amb quasi dues hores de retard, arriba les candidatures presentades pels estats a la llista representativa del PCI. Hi ha 34 propostes. L’Òrgan d’Avaluació emet el veredicte de les candidatures d’Afganistan (descartada), i d’Argèlia (acceptada). Finalment arriba el torn de la candidatura de les falles del Pirineu –Les festes del foc del solstici d’estiu en els Pirineus – presentada per Andorra, Espanya i França. La candidatura deixa de ser-ho: les falles del Pirineu són acceptades com a element representatiu a la llista del PCI de la Humanitat.

Cal destacar la participació de Catalunya en aquest reconeixement a una bona feina, una tradició recreada any rere any i una manifestació de cultura popular que aplega gent gran, joves i menuts. Tot un símbol d’autenticitat, festa i tradició. Felicitats!

Podeu consultar la segona crònica, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article