Reportatge

Cròniques des de Namíbia (2)

Patrimoni Immaterial

Expresident de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

30  de novembre 2015

Ja hi som tots. Estats i els seus representants, ONG acreditades, experts, observadors, invitats, etc. «Hi ha més gent que a Darmós» diuen al poble del costat, Els Guiamets (El Priorat), quan volen dir que hi ha molt de personal.

El matí comença amb calor i cues, que es formen davant dels serveis de seguretat a l’entrada. Policia, vigilants i gossos que ensumen cotxes de fora de l’organització. Es nota que hi ha representants dels Estats que formen part de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. El control no és molt angoixant. Són amables i eficients, encara que un xic lents. Deuen conèixer el que deia Confuci: “la vida és més curta si es viu precipitadament”.

Comença oficialment la 10a Sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) de la UNESCO. Benvingudes, discursos i bones intencions. Per cert, la delegació de l’Estat espanyol, dues persones, arriben 30 minuts tard, de vegades passa. Malauradament, el Director General d’Afers Multilaterals i Europeus, de la Generalitat de Catalunya, Manuel Manonelles, suspèn el seu viatge a darrera hora. Estàvem citats amb ell per ahir a la tarda. Qüestions prioritàries de governança han frustrat la seva presència. Hagués estat un bon suport per a la candidatura de les Falles del Pirineu, amb el títol oficial de Les festes del foc del solstici d’estiu en els Pirineus. Si tot va bé, aquesta candidatura presentada per Andorra, França i Espanya, té molta probabilitat de ser acceptada, ja que l’Òrgan d’Avaluació recomana al Comitè Intergovernamental la seva inscripció a la llista representativa del PCI de la Humanitat. Tenim força confiança que surti escollida. Aviat sortirem de dubtes.

De bon principi, s’ ha fet un repàs de l’ordre del dia. Tot molt estructurat. Molt mesurat. Van per feina. Bastant dens. Un cop ratificat l’ordre del dia, comença la feina.

Seguim. Cal aturar-nos en els observadors. És a dir, membres de la UNESCO i de l’ONU que no han ratificat la Convenció 2003 per a la Salvaguarda del PCI de la Humanitat. A hores d’ara, hi ha 163 països que han ratificat la Convenció, i són 193 els països que formen la UNESCO i l’ONU. Així doncs, alguns països no formen part de la Convenció. Tanmateix, alguns sol·liciten continuar com a observadors durant tres o quatre reunions futures del Comitè Intergovernamental de la Convenció per la Salvaguarda del PCI. Solen ser països àrabs i africans, que formen part d’organitzacions per l’educació, en el cas dels àrabs, i per la preservació de les llengües, en el cas dels països africans. El Comitè, accepta la sol·licitud d’aquests Estats i els hi dóna, aplicant el reglament, el mateix estatus d’estat membre, però no poden formar part del Comitè Intergovernamental.

Continua la sessió amb les “tirades d’orelles”: formar part de la Convenció, obliga els estats a presentar un informe anual sobre les disposicions legislatives, reglamentàries o d’altres, preses per l’aplicació i desenvolupament de la Convenció. També el Comitè exigeix als Estats que tenen elements en la llista representativa del PCI, informar sobre l’estat actual d’aquests elements inscrits.

Resumint, és una responsabilitat estar inscrit en una de les tres llistes (llista representativa del PCI de la humanitat, la llista d'elements amb risc de desaparició, i la de bones pràctiques). A més de ser un prestigi, un valor, una convicció, un motiu d’autoestima, cal protegir-lo, fomentar-lo, recrear-lo i transmetre’l a les generacions futures. O sigui, un compromís per al col·lectiu i per l’estat que el va presentar. Fent clic aquí es poden veure tots els informes en el web de la Convenció.

En aquest sentit, 24 estats han estat amonestats perquè els seus informes, entre 2011-2014, han tingut retards d’entre un i cinc anys. En el 2015 tots han complert les seves obligacions i amb escreix. Millor.

Un dels moments més interessants ha estat quan la secretaria de la Convenció per a la Salvaguarda del PCI, Cécile Duvelle, ha invitat a Jorijn Neyrinck, coordinadora del Fòrum d’ONG acreditades, i assistent a la Conferència que l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català va celebrar a Santa Susanna, per tal d’exposar el treball desenvolupat pel Fòrum de les ONG acreditades durant l’any. En la seva intervenció Neyrinck ha explicat la importància que ha tingut pel Fòrum, la reunió i les conclusions sorgides de la trobada de Santa Susanna a Catalunya. Més de dues vegades ha citat el nom de Catalunya davant una audiència de més de 120 països reunits en la sessió de la UNESCO. Tot un estímul a continuar treballant pel PCI, per la cultura popular i pel nostre país.

Gairebé al final de la jornada, els estats parts que han rebut assistència internacional del fons del PCI per a salvaguardar algun element concret, justifiquen en què han invertit l’ajuda.

La secretària general de la Convenció, Cécile Duvelle, ha exposat l’informe d’activitats desenvolupades pel Comitè Intergovernamental. Després d’uns forts aplaudiments, diversos països, com ara Turquia o Bèlgica, han agraït públicament la gran tasca vers l’aplicació de la Convenció que desenvolupa Duvelle.

Amb aquest bon regust, prou per avui. Demà més.

Llegeix la primera crònica, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article