Reportatge

Reflexió ICH (4): L’ENS pren rellevància internacional

Recuperem aquesta sèrie d’articles que informen sobre aspectes destacats de la celebració de la 1a Conferència d’ONG acreditades per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, com a organitzador i impulsor de la trobada, amb el suport del Fòrum Internacional d’ONG, ha assolit en l’àmbit internacional i dins de casa nostra una rellevància destacada en la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, i, per extensió, aquest reconeixement arriba a tots els col·lectius de cultura popular catalana que formen part d’aquesta confederació de federacions.

Abans però, cal que recapitulem. El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, reunit del 2 al 7 de desembre del 2013 a Bakú (Azerbaidjan) va acceptar la demanda de l’Ens de ser acreditat per assessorar el Comitè. Posteriorment, a la reunió de l’Assemblea General d’Estats Membres de la Convenció, celebrada el 4 de juny de 2014 a Paris, la decisió del Comitè va ser ratificada i l’ENS va ser oficialment reconegut com a ONG acreditada per la UNESCO, és a dir, passava a formar part del grup d’entitats que poden assessorar el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. Precisament per reivindicar el paper d’aquestes ONG, que s’apleguen en el Fòrum Internacional d’ONG del PCI (Patrimoni Cultural Immaterial), l’ENS ha impulsat i organitzat aquesta 1a Conferència dedicada a les ONG acreditades per la UNESCO, que s’ha celebrat a Santa Susanna (Maresme), del 6 al 12 de juny. “És molt important que una entitat acabada d’incorporar com a ONG acreditada hagi tingut la capacitat d’organitzar aquesta trobada, que ha servit per organitzar millor el Fòrum Internacional d’ONG acreditades, cosa que marcarà el seu futur, tot millorant la relació i capacitat d’interacció d’aquestes entitats amb la UNESCO en l’aplicació de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural”, opina Rosa Maria Provencio, presidenta de la Federació Catalana de Puntaires i representant de l’ENS dins les reunions de les ONG acreditades que van tenir lloc a Santa Susanna.

Conscients de la repercussió per a la cultura popular catalana, les reunions a Santa Susanna a més d’acollir representants internacionals de les ONGs acreditades per la UNESCO, van oferir una segona línia de debats i reunions on van participar gairebé la majoria d’entitats membres de l’ENS, a banda d’altres ONG internacionals i estatals que no gaudeixen de l’acreditació de la UNESCO. “Com a país és molt important que l’ENS sigui una ONG acreditada, i això té repercussió sobre les entitats que en formen part”, diu Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, participant en aquesta segona línia de debats.
D’altra banda, el desenvolupament de la Conferència i les conclusions finals de la mateixa, han estat molt ben valorades per les ONG acreditades participants. “Les ONG acreditades s’han portat una molt bona percepció del que és i del que fa l’ENS, de la cultura popular de Catalunya, i de les conclusions que han sortit de la feina feta entre tots”, diu Josep Viana, president de l’ENS.

A la propera reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que se celebrarà a Windhoek (Namíbia), del 30 de novembre al 4 de desembre, l’ENS presentarà els resultats de la 1a Conferència d’ONG acreditades, que entre d’altres aspectes, s’ha acordat la creació d’un Comitè Directiu que coordini les activitats del Fòrum Internacional d’ONG acreditades.

Consulta els articles anteriors de la sèrie:

Reflexió ICH (1): Un pas endavant en el coneixement de la Convenció

Reflexió ICH (2): La Conferència, un aparador a l'exterior.

Reflexió ICH (3): La Convenció, una eina per garantir la riquesa humana
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article