Reportatge

Els Gegants Tararots, a punt per debutar a Tàrrega

Gegants

La Nit del Tararot és el punt més àlgid de la Festa Major de Tàrrega, que se celebra del 13 al 17 de maig de 2015 en honor a la Mare de Déu de l'Alba i a la relíquia de les santes Espines, venerades a l'Església parroquial des de l'any 1551. De la mà de l'Associació Cultural Guixanet, la Nit del Tararot, el 16 de maig, es presenta com un gran espectacle de folklore i cultura popular, que no està lluny de poder tenir la seva pròpia Patum pel gran nombre de gegants propis amb què compta la ciutat.
 
La Nit del Tararot recorda la rivalitat històrica entre els barris de la Mercè i del Carme en el seu afany per organitzar la millor festa veïnal amb el major nombre d'elements folklòrics. Aquesta competició entre barris va donar lloc a finals del segle XIX a una gran festa major amb focs artificials, cercavila de gegants i capgrossos, fogueres, processons, ofici amb orquestra i balls populars.
 
En aquest context, la plaça de Sant Antoni i la plaça Major seran l'escenari de la desfilada dels gegants dels dos barris, del ball de Bastons, de l'home de la Barra, de la colla castellera dels Margeners de Guissona, dels Grallers de la Barra, de Lo Tossino, dels Nans de Tàrrega, l'Àliga de Tàrrega, dels Diables BAT, del ball dels Arquets, del ball de Cavallets de Moros i Cristians de Tàrrega i de molts altres convidats de luxe. Entre aquests, uns que s'estrenaran aquesta nit màgica, els Gegants Tararots, una parella de gegants «bojos» o «manotes» que permeten bellugar els braços quan giren. «Seran dos gegants irreverents, festius i adreçats preferentment a un públic jove. Aporten a la ciutat dues figures festives i participatives que han d'esdevenir l’emblema d'allò que serà el gran espectacle folklòric de la ciutat, la Nit del Tararot», explica l'Associació Cultural Guixanet.
 
Agnès Pla serà l'artista constructora, i el disseny ha estat fruit d'una ronda participativa a través d’internet per definir com havien de ser aquestes dues figures. Com a referent, s'ha basat amb els emblemàtics gegants "bojos" del Carnaval de Solsona i Torà. Tàrrega compta des de 1773 amb la presència de grups de grallers i tabalers a les festes de la ciutat. Aquests grups sempre s’han conegut amb el nom de Tararot, i aquesta definició és la que ha acabat donant nom a l’espectacle festiu referent i central de la Festa Major de Maig.
 
Per altra banda, l'entitat remarca que «l’experiència amb les actuacions dels Gegants Bojos de Solsona i de Torà a les darreres edicions, ens ha donat confiança en la creació de dues figures: un particular graller i una tabalera. Tenim dos referents de gegantons festius i divertits a la ciutat, el Llenguado i la Pagesa del segle XIX, dues figures de la família de notaris Terés amb ball propi». Per finançar el naixement dels dos gegants, l'entitat ha posat en marxa una campanya Col·labora amb les manotes i no fugis per potes, per trobar part del finançament del projecte. Es tracta d'un sorteig d'una gran panera de productes cedits per establiments col·laboradors de la ciutat.
                             
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article