Reportatge

El CoNCA premia la responsabilitat de Diables i Dimonis

Diables i dimonis

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha anunciat els guardonats amb el Premi Nacional de Cultura 2015, als quals se'ls reconeix la contribució a enriquir i enaltir el projecte cultural català. El periodista i crític d'art Josep Maria Cadena, la ballarina Guillermina Coll, l'actriu Núria Espert, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, la Fundació Privada Espai Guinovart, el poeta Francesc Parcerisas, l'especialista en Josep Pla, Xavier Pla, el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, l'artista Amèlia Riera i el director de cinema Jaime Rosales són els deu referents triats pel CoNCA, que rebran el reconeixement el proper 17 de juny.

A Tornaveu ens volem fixar en la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, membre de l'ENS, que rep el reconeixement per la seva tasca en la preservació dels valors de la festa popular al carrer, arrelada arreu del nostre país i per la capacitat del col·lectiu per afrontar la nova normativa europea sobre l'ús del foc, tot cercant fórmules d'encaix entre normativa i tradició. El CoNCA destaca que la ferma voluntat de formar i acreditar els principals artífexs de la festa ha garantit la pervivència i la seguretat de l'espectacle. La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya està formada actualment per 248 colles, distribuïdes per tot el territori del Principat, les Illes Balears i la Catalunya Nord.

El president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric Martí, remarca a Tornaveu: “Estem satisfets per aquest reconeixement, perquè hem fet un gran esforç per superar les dificultats plantejades per la directiva europea del foc, però pensem que qualsevol altra entitat de cultura popular hauria fet el mateix per mantenir viva la tradició que representa malgrat les adversitats que se li presentin”.

I és que “les festes populars estan constantment en perill per la concepció que té Europa de no considerar personalitats jurídiques independents, sinó estrictament Estats, una globalització que ha volgut la UE, i que si bé té aspectes positius, també en té de negatius”, reflexiona el president de la Federació de Diables i Dimonis. En aquest sentit, explica que la directiva europea del foc no va tenir en compte la cultura catalana perquè només va consultar la norma amb el ministeri de Cultura espanyol, el qual “se'n va desentendre perquè no hi tenia res a dir, ja que les competències en cultura les té cedides a les comunitats autònomes”.

Sobre aquest tema en concret, TORNAVEU publicà el juny del 2011 una extensa entrevista amb Pep Enric i amb Sete Udina, presidents de la Fed. de Diables i Dimonis de Catalunya i de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya respectivament, en la qual es plantejava la problemàtica i la necessitat de donar respostes concretes no sols des del col·lectiu específic sinó que també des del món de l'associacionisme cultural en general.

Aquesta circumstància, afegeix Pep Enric Martí, “passa constantment amb legislació espanyola”, però també amb l'europea, perquè “els països són culturalment molt diferents, la cultura popular mediterrània al carrer no té res a veure amb la cultura nòrdica o alemanya, per exemple, i la UE pretén legislar igual per a tothom, això ens porta a situacions molt complicades que amenacen les particularitats de les cultures”, conclou.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article