Reportatge

Torí: reptes i il·lusions davant l’Aplec Internacional d'Adifolk

Adifolk

Periodista i realitzador audiovisual

Del 7 al 9 d’agost, Torí acollirà 31 grups i formacions de diferents àmbits de la cultura popular catalana en el 28è Aplec Internacional organitzat per Adifolk i del qual aquesta setmana s’ha presentat l’elecció dels grups que hi participaran.

Adifolk ha rebut un total de 81 inscripcions de grups per a participar a l’Aplec, dels quals s’han escollit 31 formacions que representaran als gegants, diables, agrupacions musicals, esbarts, colles sardanistes, castellers, balls de cercavila, bastons, nans, bèsties, falcons, cavallets i havaneres. “Estem molt satisfets de l’entusiasme de tots els grups que s’hi han presentat, i ha estat difícil la selecció dels grups que actuaran a Torí”, comenta Joan Gómez, president d’Adifolk, que afirma que la selecció s’ha fet tenint en compte criteris com la representació de la diversitat cultural del territori, o les possibilitats d’adaptació dels grups amb els espectacles que tindran lloc a Torí al llarg del 7 al 9 d’agost.

“Com ja vam començar a fer fa uns anys a l’Aplec Internacional que vam celebrar a Cracòvia, volem que els espectacles tinguin coherència entre ells, que hi hagi un fil conductor, més enllà de l’exhibició de manifestacions de colles i grups per separat”, comenta Gómez que afegeix que l’any passat a Timisoara, Romania, es va aconseguir una unió estètica de les actuacions que “va agradar molt no només al públic romanès, sinó a tots els participants”.

L’edició d’enguany, la número 28, neix amb un nou repte. El primer dels tres dies, divendres 7 d’agost, l’Aplec Internacional es durà a terme al Teatre Carignano de Torí, cosa que malgrat ser un teatre colossal on s’hi representa òpera, condiciona algunes decisions, doncs si hi apareixen bèsties no podran portar les metxes enceses. Els altres dos dies, el dissabte 8 i el diumenge 9 d’agost els espectacles es desplaçaran al carrer.

Una gran organització
Cal destacar que totes les entitats i colles que participaran de l’Aplec es fan càrrec elles mateixes de les despeses que suposa el viatge i l’estada. Adifolk, Associació per la Difusió del Folklore, assumeix l’organització i la tasca de programar les activitats. “La voluntat és que les actuacions atreguin el públic italià, totes les colles que s’hi desplaçaran gaudiran, però la clau de l’Aplec Internacional és la de difondre la cultura, i fer participis els ciutadans d’allà on anem”, raona Gómez. A més de les actuacions, els matins de dissabte i diumenge hi haurà tallers de gegants i sardanes per la ciutat.

Amb el repte de superar un llistó tan alt com el de Timisoara, Adifolk afronta uns mesos de dura preparació. Les colles escollides per participar a Torí tindran l’oportunitat de participar en la Tamborinada, acte de la Fundació La Roda, del qual Adifolk s’encarrega de la producció, i de la Festa de l’Aplec al Castell de Montjuïc, on una setmana abans de viatjar a Torí, el diumenge 2 d’agost, cada colla farà un tastet de la seva actuació a la ciutat italiana, com si fos una mena d’assaig.

Un cop tancat el programa, el conjunt de colles que hi actuaran és el següent:

Gegants:  Gegants de Maials i Aitona (Lleida), Agrupació de Sitges, Gegants de l’Agrupació (Cervera), Gegants del Poblenou de Manresa, Colla gegantera de Nou Barris (Barcelona), Gegants de la Pedrera.

Diables: Malèfica del Coll (Barcelona).

Agrupacions musicals: Sacaires de Tarragona, Ministrers del Sabre (Mataró), Cobla Volta al Món, Cobla Camps (Sant Joan de Vilatorrada), La Marsonada (Palamós), Quartet segle XVIII (L’Estartit).

Esbarts: Esbart Sabadell Dansaire, Els Fadrins de Vielha (Lleida), Grup de Dansa Barroca (Santa Maria de Palautordera).

Colles sardanistes: Colla Xàldiga (Barcelona), Sa Palomera (Blanes), Colla Sardanista Montserrat (Lleida), Colla Sardanista Sol Ixent (Lleida).

Castellers: Xics de Granollers.

Balls de Cercavila: Agrupació de Sitges – La Moixiganga, Ball de Pastorets de Vilafranca (Vilafranca del Penedès).

Bastons: Bastoners de Prats del Lluçanès – Estelladors (Barcelona).

Nans: Agrupació de Sitges, Capgrossos de l’Agrupació.

Bèsties: Colla Gegantera de Nou Barris (Barcelona), Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya - DRAC, Malèfica del Coll – Gaudiamus (Barcelona).

Falcons: Falcons de Barcelona.

Cavallets: Agrupació de Balls Populars de Torredembarra.

Havaneres: Voramar (La Bisbal de l’Empordà).
 
 

Comentaris

Emili Guimerà Saumell 08013 Barcelona
1.

Catalunya, en aquest cas Barcelona som unics per organitzar esdeveniments d'aquesta magnitut durant 28 anys sensa interrupcions. Tercer viatge que tinc el goig d'acompanyar als grups participatius, espero que també aquest any serà un gran ÈXIT, ho desitjo i felicito a ADIFOLK.

Emili

Comenta aquest article