Reportatge

L’UCE recorda el centenari del naixement del poeta Màrius Torres

L’UCE recorda el centenari del naixement del poeta Màrius Torres amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; Mercè Boixareu (UNED), la consellera de salut de la GdC, Marina Geli i Víctor Torres, germà del poeta.


L’UCE s’ha proposat celebrar cada any  dos centenaris amb l’objectiu de deixar constància de personalitats que són referents per a la catalanitat. En aquesta edició es recorden l’historiador Jaume Vicens Vives i el poeta Màrius Torres, a qui el 19 d’agost es dedicà l’acte central de la jornada.

El lingüista i especialista en l’obra de Torres, Jordi Mir, explica que: “és important dins la poesia lírica catalana pel moment històric en el qual elabora la seva obra i per la seva mort prematura”. També destaca: “és el creador d’un treball literari en el qual predomina una poesia esperançadora davant la desolació de l’època per la Guerra Civil”.

Autor d’una poesia: “de perspectiva i paisatge existencialista, l’homenatge que l’UCE fa a Màrius Torres demostra que té la sensibilitat de recollir valors que en el seu moment no van ser reconeguts”, assegura Mir.

Màrius Torres (1910-1942), poeta en l’òrbita del simbolisme, es va interessar de ben jove per la literatura i va estudiar medicina. Als 25 anys va emmalaltir de tuberculosi i el 1935 va ingressar en un sanatori, on conegué Mercè Figueres, que l’inspirà tota la sèrie de poemes “Cançons a Mahalta”. La seva producció poètica, amb el títol Poesies es va publicar pòstumament gràcies a l'amic, escriptor i editor, Joan Sales. Hi predominen temes com la música, l’art o la natura, que permeten una reflexió sobre la vida, el sentiment i la mort.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article