Reportatge

Es presenta el llibre 'Candel i Barcelona'

Reflexió

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit la presentació de “Candel i Barcelona. La ciutat dels altres catalans 1985-1964”, un recull de reportatges publicats durant el procés de gestació de “Els altres catalans” de Francesc Candel. El llibre, editat pel consistori, ha comptat amb la coordinació editorial del periodista Eugeni Madueño i el suport de la Fundació Paco Candel. 

L’acte ha estat presidit per l’alcalde Xavier Trias, que en l’inici del seu discurs ha llegit la carta que li ha adreçat María Candel, filla de Francesc Candel, on diu sentir-se orgullosa d’aquest llibre on ella participa fent un epíleg “intimista” dedicat al seu pare.

Trias ha ratificat l’orgull de presentar el llibre “Candel i Barcelona” i ha explicat que rellegint “Els altres catalans” s’ha adonat de la “clarividència i actualitat” del discurs candelià. Segons Trias, “ara no hi ha barraques però hi ha desnonaments” i s’ha preguntat de quina manera es pot integrar la nova immigració. En aquest sentit, ha vinculat directament progrés social i progrés nacional, i ha apostat per aconseguir un país amb plenitud i més justícia social.

Per la seva banda, Eugeni Madueño, ha recordat l’equip de persones que han participat en l’elaboració del llibre que ell ha dirigit. Ha destacat la feina de selecció i edició de Néstor Bogajo, el disseny i maquetació de Betty Seoane o el tractament de les fotografies de Xavier Parejo. D’altra banda, Madueño ha explicat que ell és un dels altres catalans que, amb només 6 anys, va emprendre el viatge cap a Catalunya amb l’anomenat tren “Sevillano” juntament amb el seu germà de 9 mesos, Pedro Madueño, actual fotògraf de La Vanguardia. Per ell, el català va ser tot un descobriment perquè representava que existia una altra cultura diferent de l’oficial. També ha destacat que professionalment considerava Candel com el seu avi i a Josep María Huertas Clavería com el seu pare.

Finalment, Pere Baltà ha agraït a l’Ajuntament i a l’equip de Madueño la bona feina feta en el llibre presentat. També ha fet referència a les diferents onades migratòries que Barcelona ha rebut en el darrer segle i la capacitat que la societat civil catalana ha tingut per acollir-les. I, en aquest sentit, ha afegit que Paco Candel, va ser “un producte de la nostra universitat de la societat civil” que va saber aprofitar les escletxes de llibertat de la dictadura per crear consciència social determinant en tot aquest procés d’integració.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article