Reportatge

El pessebrisme davant el segle XXI.

Pessebristes

President de la Federació Catalana de Pessebristes

“El pessebre pertany al cicle festiu de Nadal. Dels elements que defineixen la  seva tradició, ens fixem en les representacions: els Pastorets, el Cant de la Sibil·la –conservat secularment a Mallorca i a la vila de l’Alguer, a Sardenya, i recuperat en diverses poblacions catalanes – i el Pessebre”.

Així ens descriu Joan Solé Amigó el context del pessebres dins del cicle de Nadal en un interessant i descriptiu article pubicat a la revista Naixement num 4, desembre de 2013 editada per la Federació Catalana de Pessebristes.

A l’entorn del pessebre s’ha anat construint i constituint un corpus, un costumari que l’ha caracteritzat i ens ha permès de conèixer-lo i identificar-lo fins als nostres dies.

Ara bé, estarem d’acord que no sempre hem de viure del passat, per molt que siguin importants els nostres orígens. Si volem que el pessebrisme continui estant present com un element característic de la nostra cultura cal generar una evolució, tot incorporant nous elements que ajudin a cohesionar-lo i a identificar-lo com una manifestació viva per a les futures generacions. És en aquest sentit que es materialitza una proposta com ALTRES PESSEBRES, un concurs alternatiu de pessebres adreçat a arquitectes, artistes, dissenyadors i creadors en general que té l’objectiu de reinterpretar i expandir la idea del pessebre.

Aquest projecte el desenvolupen conjuntament l’Estudi d’Arquitectura 3102AD i la Federació Catalana de Pessebristes. El seu objectiu no és tant de substituir el pessebre tradicional com el d’aportar noves formes d’interpretació del pessebrisme, una proposta que genera expectació.
El dimecres 18 de desembre, a la Seu del Col·legi d’arquitectes de Catalunya a Barcelona, va tenir lloc la presentació del projecte.

Històricament, primer va ser el pessebre fet fonamentalment de molsa i suro, obert pels quatre costats, muntat sobre una taula; després, sense abandonar el pessebre popular, va venir el diorama de pessebre amb la tècnica de la perspectiva, i darrerament hi ha propostes interessants en format de fragment de pessebre, també obert pels quatre costats però amb perspectiva.
Ara bé, cap on va el pessebrisme al segle XXI? Sense abandonar els orígens, la cultura i la tradició molt arrelada a Catalunya, anem cap a una forma d’expressió que ens faci reflexionar sobre què significa el Nadal a la societat actual. Hem de redescobrir l’Esperit de Nadal mitjançant l’art?

Per això els pessebristes ens hem embolicat en aquest projecte.  Pensem que és fascinant i ens pot aportar idees i donar pistes sobre el destí del pessebrisme, com a expressió de cultura, art i tradició. Aquest projecte culminarà al Nadal del 2014 amb l’exposició de les obres presentades al mateix Col·legi d’Arquitectes. El jurat està format per tres arquitectes, dos escenògrafs i un pessebrista, tots ells de prestigi.

El projecte compta amb la implicació del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’obra social de LA CAIXA i el Col·legi d’Arquitectes. Us anirem informant sobre el seu desenvolupament.
 
 
 
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article