Reportatge

L’esplai La Florida, educació i cultura popular

Treballòleg. Promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària – Ara és l’Hora

A ningú no li queda cap dubte que entitats com l’Esplai La Florida juguen un paper fonamental en la cohesió social del seu barri a l’Hospitalet de Llobregat des de fa just ara trenta anys. Com tampoc no qüestiona ningú el paper que la cultura popular ha anat construint a través del ric teixit social des dels seus precedents clavetians a mitjans del segle XIX.
 
I és que l’educació i la cultura popular juguen un paper fonamental en barris i pobles de Catalunya. En paraules de la directora de l’Esplai La Florida, Merche Garcia, “l’escola no pot resoldre tots els reptes educatius, tampoc la família”. Són les entitats, doncs, les que constitueixen un element determinant en la formulació d’estratègies d’integració, com en el cas de l’Esplai La Florida, d’infants i joves que procedeixen de famílies nouvingudes. En aquest sentit, el treball en xarxa de la comunitat educativa i cultural és fonamental, sempre que posem l’infant al centre de l’acció.
 
Malauradament, en moltes ocasions s’estableix una frontera entre les entitats de cultura popular i les entitats que, com l’Esplai La Florida, treballen des del lleure contra l’exclusió social. No és el cas d’aquesta entitat, però: fa 20 anys van impulsar l’Associació de Diables i Diableses de La Florida en la que participen molts dels infants i adolescents des de la colla infantil. L’esplai també compta amb un taller estrella de ball de bastons que ensenya als infants de respectar, estimar i fer-se seus els elements de la cultura catalana.
 
El repte que ja va recollir el I Congrés de l’associacionisme cultural és que les entitats prenguin consciència de la importància del seu paper integrador i cohesionador. Això permetrà a les entitats d’establir estratègies de penetració en sectors de la població que possiblement no coneixerien la història i les tradicions del país d’una altra manera.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article