Reportatge

II Trobada Infantil de colles de Gitanes a Santa Eulàlia de Ronçana

El 12 de juny, ha tingut lloc al Pavelló Poliesportiu Municipal de Santa Eulàlia de Ronçana, la II Trobada Infantil de colles de Gitanes. A la Ballada hi han participat les Colles infantils de l’Ametlla del Vallès, Canovelles, Lliçà d’Amunt i Santa Eulàlia de Ronçana. Aquesta activitat està complementada amb tres exposicions al voltant del tema: “Què pot fer el ball de Gitanes per la pau?

Tal com ens diuen els organitzadors: “Des del segle XIX fins el segle XXI el ball de gitanes és una de les realitats més meravelloses de dansa, cultura, festa i cohesió social en els nostres pobles. Què pot fer el ball de gitanes per la pau? La resposta està present en aquesta trobada. Com sabem tots, la pau al món comença amb cadascú de nosaltres”.

El Ball de Gitanes del Vallès, es balla per Carnestoltes i està molt estès per diferents poblacions del Vallès, tant Oriental com Occidental. Segons el lloc, hi participen diferents personatges com “els nuvis”, “els diablots”, “el vell i la vella”, “el capità de cavall” o “els nuvis del darrera”. El ball es composa de diferents parts, que no són les mateixes en totes les poblacions. Podem citar com habituals, “el pas o pasdoble d'entrada i sortida” a la plaça, “les contradanses”, “els xotis”, “les catxutxes” i “la jota”, si bé també hi ha altres danses com “la masurca” o “la pavana”.

La Cultura al servei dels valors. La societat actual viu moments de canvis en la concepció del treball, en l’aprenentatge, en la forma de comunicar-se i relacionar-se. La sensació de viure en un canvi permanent, la colla de gitanes hem volgut traslladar aquest díptic valors que hi són en la societat civil, que formen part de les persones i de l’essència pròpia de les entitats.

La Cooperació. Sense la complicitat entre entitats, seria molt difícil que la cultura catalana visqués el moment dolç d’una actual renaixença.

La Solidaritat. És un sentiment de pertinença a un mateix que fa paleses les obligacions entre seus membres , sobretot pel que fa a l´’ajuda mútua…..

El Compromís econòmic i personal de cada membre de les entitats culturals, que amb el seu esforç individual sumat a l’esforç col·lectiu, sostenen de forma altruista un patrimoni cultural que és de tots.

El Voluntariat de persones anònimes que acompanyen a les entitats i que representen una aportació en esforç i temps de valor incalculable.

La Cohesió, permet a les persones,les administracions , l’economia i la societat, sumar esforços i transformar en real el més impossible contribuir en la preservació i la promoció de la tradició de la cultura catalana, que de fet són els nostres orígens, el mirall en el que cal que tots ens veiem reflectits per reconèixer la nostra pròpia identitat.

En el marc de la Ballada hi ha un espai per Exposicions:

1-. Què pot fer el ball de gitanes per la Pau?
• “La violència que acceptem”. Autor: Fundació per la Pau cedida per la Fundació Pere Tarrés.

• “Alcaldes per a la PAU”: Què pot fer la política per a la pau?

• “Què pot fer la societat civil per a la pau” Espai que cedim a les ONG de Solidaritat amb el
tercer món. Representades a Santa Eulàlia
Amb ONG Mosaic, ONG Congo—Mates(Xile), Agrupament Blangua i Càritas Parroquial.

2. Cultura i Tradició
“Quatre Pobles i un Auca de Gitanes”
Amb la Colla de Gitanes de l’Ametlla

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article