Opinió

Un espai de cooperació i progrés a la Mediterrània

Alcalde de Barcelona

Com a alcalde de Barcelona, em sento molt satisfet d’haver estat convidat per la revista Tornaveu a parlar-vos de la importància d’acollir la seu del secretariat de la Unió per la Mediterrània, perquè això vol dir implicació i suport en els reptes i oportunitats que Barcelona té entre mans.

A més, crec que és un moment excel·lent per fer-ho, tot just uns dies després que haguem celebrat la presa de possessió del Sr. Ahmad Masa’deh com a secretari general de la Unió per la Mediterrània. Perquè vol dir que arriba l’hora de la veritat. Ara toca posar-nos a treballar de manera ferma per consolidar un procés que va començar l’any 1995, quan també sota la presidència espanyola de la Unió Europa i en el marc de la Conferència de ministres d’Afers Exteriors de tota la regió a Barcelona, sorgí l’intent més seriós i ambiciós d’articular un espai de cooperació i progrés a la Mediterrània: el Procés Barcelona.

I què pot aportar Barcelona a aquest espai humà, polític, econòmic, social i cultural que és la Mediterrània? Sobretot, i per damunt de tot, uns valors on la nostra ciutat ha esdevingut referent a nivell internacional: la cooperació i el diàleg, la pau i el progrés. Uns valors que expliquen perquè vàrem ser escollits, per unanimitat, com a seu del secretariat de la Unió pels 43 països que en formen part. Una elecció que va comptar, a més, amb el suport de moltes ciutats i que ens confereix una legitimitat singular. Però que, sobretot, ens atorga una gran responsabilitat.

Ara ens toca posar a disposició de la Unió per la Mediterrània tot el suport, tota la capacitat i tota l’experiència de la ciutat. Treballar sense defallir perquè els vincles entre Estats i nacions, entre regions i ciutats, facin possible assolir amb èxit el gran objectiu de la Unió: una Mediterrània més justa, més dinàmica i més cohesionada.

Sóc ben conscient que no serà fàcil la suma de totes les sensibilitats i punts de vista. Però també estic convençut que en aquest repte de construir plegats, el coneixement i l’acció que podem aportar les ciutats són cabdals. Perquè és a les ciutats on veiem els efectes tangibles de la desigualtat i de la injustícia. I són aquestes efectes i la demanda de la ciutadania de posar-hi solució, el que ens dóna força i legitimitat per lluitar per un món millor.

En aquest sentit, les ciutats són essencials per poder implementar plans de desenvolupament integrals, que garanteixin una bona governança i afavoreixin la participació i la concertació amb la societat civil. La pròpia essència de la Unió per la Mediterrània exigeix una presència proactiva dels governs locals. I Barcelona està decidida a impulsar aquesta presència.

Per això, a la càrrega simbòlica, política i institucional de la seu del Palau de Pedralbes, Barcelona hi sumarà el recinte del vell Hospital de Sant Pau, el recinte modernista més important d’Europa i Patrimoni de la Humanitat, la rehabilitació del qual ja hem iniciat perquè esdevingui l’espai actiu que impulsi el paper dels agents locals en la construcció euromediterrània.

Barcelona va ser elegida per unanimitat seu de la Unió per la Mediterrània. La Unió va néixer amb l’impuls de tots i cadascun dels estats europeus i mediterranis, impuls que també ha rebut el seu secretari general. No podem perdre aquesta força. Amb força i amb habilitat serà com farem avançar la Unió per la Mediterrània i ens aproximarem amb decisió a les fites ineludibles que tots hi tenim plantejades.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article