Opinió

L’eterna lluita del bé i el mal

Els balls de diables tradicionals enceten la represa entre la incertesa i les restriccions

Diables i dimonis
Els diables ja han flairat pólvora en les primeres festes majors d’estiu
Els diables ja han flairat pólvora en les primeres festes majors d’estiu

Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya

Aquest és sens dubte un dels arguments principals en la simbologia dels Balls integrants de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. I, com si d’una lluita similar es tractés, tots els balls de diables han maldat per a oferir actuacions presencials i vèncer els efectes col·laterals de la pandèmia que estem vivint: restriccions sanitàries i administratives; normatives que incomprensiblement “obliden i castiguen” la cultura popular i són un més que evident greuge comparatiu en respecte a altres àmbits de la cultura; la incertesa en programar actuacions, davant les canviants, setmana a setmana, mesures oficials de contenció sanitària; i les reticències (i, a voltes, el desinterès o desconeixement) d’alguns ajuntaments que són els qui tenen en última instància la legal i real potestat d’autoritzar o prohibir actuacions a la via pública.
 

Tot amb tot, ja hem flairat pólvora en les primeres festes majors d’estiu.

A Reus, per Sant Pere, fent passades de cercavila a la gran carpa habilitada a l’efecte ( ‘El carrer de la Festa’), amb la resta del seguici. A Torredembarra, Festa del Quadre de Santa Rosalia, fent dues enceses de lluïment el 14 de juliol, i participant en les passades de tot el seguici popular a diversos espais. També a La Riera de Gaià, els seus diables, tot i haver suspès la carretillada del divendres 16, van realitzar el seu lluïment i el ball parlat el dissabte següent, a la carpa de les festes.

Pròximes festes

Al Vendrell tenen previst cercavila de Santa Anna, el 26 al matí (aforament limitat, públic assegut...), versos a la Plaça Vella, i cercavila de foc a la nit. A La Llacuna, previsió de dues enceses de lluïment, dissabte 31 de juliol, a la Plaça Major porticada, i diumenge 1 d’agost, el ball parlat. A Vilanova i la Geltrú, a la plaça del Port, recitada de versots el dia 2 al vespre, i cercaviles el dia 4 i el dia 5, a la tarda, a la Rambla Sant Jordi, on la nit del dijous 5 participaran en una cercavila de foc. A Sant Quintí de Mediona, el dissabte 21 d’agost al vespre, al poliesportiu, cercavila, i representació d’El Típic el vespre del diumenge.

A l’Arboç tenen la previsió de fer actuacions en estàtic, a la Plaça/Carrer Major i altres dos llocs, tant dissabte 28 com diumenge 29 d’agost, després de renunciar a la tradicional carretillada. A Vilafranca del Penedès, tot i que encara no s’ha tancat el programa, tenen previst diverses actuacions estàtiques dels balls en quatre patis d’escola, així com un acte solemne el dia 30, Sant Fèlix, a la Basílica de Santa Maria. El Ball de Diables, a més, farà una exposició sobre El Ball de foc. A Tarragona la previsió és representar els balls parlats a la plaça de la Pagesia, els dies 20 i 21 de setembre, i fer diverses passades de tot el seguici, matí i tarda, a la plaça de la Font, el dia 22, vigília, i el dia 23, Santa Tecla.

I, a hores d’ara, més enllà de “bones intencions”, no hi ha res concretat pel que fa a actuacions presencials a la festa major de Sant Bartomeu, 24 d’agost, ni a Sitges, ni a Igualada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article