Opinió

No podem perdre el tren de la cultura

La cerimònia de lliurament dels Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya 2019 serà en línia, a través del canal de Youtube del Moviment Coral Català.

Cant coral
La Federació de Cors de Clavé, malgrat les restriccions per prevenció de la Covid19, ja està treballant en el programa d’actes del bicentenari Clavé 2024
La Federació de Cors de Clavé, malgrat les restriccions per prevenció de la Covid19, ja està treballant en el programa d’actes del bicentenari Clavé 2024

President de la Federació de Cors de Clavé

Des del dia 8 de setembre de 2019 tinc l’honor de ser el president de la Federació de Cors de Clavé després de la votació de les entitats federades. Fins aleshores havia estat el conseller delegat de comunicació de la federació. En l’exercici del meu càrrec anterior vaig impulsar les xarxes socials i la comunicació constant que es necessita entre l’oficina i els federats. Sóc director de cor i productor d’espectacles amb l’orquestra Camerata de Gràcia de Barcelona. L’any 2017 vaig produir la recuperació de la Sarsuela L’Aplec del Remei de Josep Anselm Clavé: el primer musical en català de la història estrenat l’any 1858 al Gran Teatre del Liceu. Molts companys del consell em van animar a presentar-me a candidat a les eleccions a la presidència.

En el moment de l’elecció, mai vaig arribar a pensar que lideraríem un projecte musical durant una crisi sanitària a escala mundial. Però, així ha estat i malauradament ens ha fet canviar el rumb del projecte que tenim aprovat per als Cors de Clavé aquest 2020.

Durant aquesta primavera hem hagut de suspendre, ajornar o reinventar les caramelles, aquest gran patrimoni musical i poètic, també nombrosos festivals Clavé Canta, conferències i una gran quantitat de concerts de les nostres societats corals.

Una de les nostres activitats, enguany una coproducció, és la cerimònia de lliurament dels Premis Josep Anselm Clavé. S’havia d’haver celebrat el passat 14 de març i l’hem hagut de transformar. Per això, aquest dissabte 6 de juny a les 6 de la tarda s’oferirà una gala a distància i emesa al canal de la plataforma Youtube del Moviment Coral Català.

Però, malgrat aquests canvis de darrera hora, crec que d’aquesta crisi hem sabut aprendre i descobrir noves oportunitats de superar-nos: res s’ha aturat i els claverians i claverianes demostrem saber adaptar-nos a les circumstàncies. Poso per exemple les desenes de cors com La Lira de Sant Cugat del Vallès, El Raïm i El Penedès, La Intimitat de Gelida, Retorn Planenc de Les Planes d’Hostoles, els cantaires de Juneda, La Llanterna de Súria, El Vallès de Ripollet o L’Estrella Daurada de Sabadell i moltes altres societats que han elaborat amb enginy uns vídeos amb cançons enregistrades per veus de cada cantaire des de casa o han creat programes de ràdio extraordinaris, petits documentals i publicacions. Són motius pels quals ens sentim orgullosos de formar part d’aquesta antiga institució al servei de la societat, la cultura i el foment de l’associacionisme.

Sóc conscient que moltes de les nostres entitats federades han patit moments difícils, hem perdut amics i amigues cantaires, associats i associades i membres de junta per culpa d’aquest maleït virus. Però també com a aportació positiva ens hem adonat cada grup coral que hem creat una petita família i ara, més que mai, hem agraït tota mena de missatge, trucada o gest d’escalf dels nostres companys de la coral.

Com a director de cor que sóc, vull agrair el gest solidari de les societats i agrupacions corals que han continuat satisfent a les direccions corals els honoraris mensuals malgrat que no s’hagi pogut assajar. A tot això, el mestre Josep Anselm Clavé li deia Caixa de resistència o socors mutus. Moltes gràcies per aquest gest en nom de tots els meus col·legues entre els quals jo també m’incloc.

Ara fa uns dies, s’ha publicat en premsa i mitjans de comunicació que estem treballant en un Pla de Prevenció de la Covid19. També s’han fet sessions per a directors, tot i que encara queden professionals als qui s’ha d’explicar els punts més importants d’aquest estudi. És un document molt ben elaborat amb llenguatge científic i amb molt de rigor la FCEC i el Moviment Coral Català, confederació de la qual formem part els Cors de Clavé. Sincerament, les nostres entitats necessiten un document més aviat de caire divulgatiu per arribar als cantaires. Moltes de les nostres agrupacions corals ens demanen que actuem i que els facilitem informació de com tornar a cantar. Les societats corals històriques, encara en actiu, tenen una mitjana de vuitanta anys dels cantaires, són la població de risc, cosa que encara agreuja més la tornada als assaigs.

La meva resposta és, sempre, que hem de deixar de banda les nostres ambicions en l'àmbit d'entitat i que el més important és la salut dels nostres cantaires i també de la societat: ells són el nostre públic, recordem, i que tot anirà bé.  De ben segur ens oferiran el seu primer aplaudiment a tots nosaltres quan assisteixin al retorn dels nostres concerts.

No tinc la bola de vidre i no podem predir com anirà tot. El que sí tenim clar és que quan arribem a aquesta nova normalitat no podem perdre el tren de la cultura. De moment, moltes corals podran assajar amb algunes restriccions d’aforament i complint els protocols. D’altres, potser la majoria, hauran d’esperar passat l’estiu a retornar a l’activitat. Ara tenim a l’horitzó el bicentenari del naixement del Mestre Josep Anselm Clavé l’any 2024 i malgrat aquests moments sobrevinguts estem treballant en la recuperació dels balls corejats genuïns que, després d’un segle, encara resten en documents manuscrits. Perquè això no s’ha d’aturar. Aquesta premissa sé fermament que moltes altres federacions de cultura popular la tenen. En el darrer consell de l’associacionisme, al que vaig assistir de manera virtual com tots els altres presidents i presidentes, cada federació expressava el gran impacte d’aquesta crisi en els seus projectes anuals.

Les diverses administracions des dels ajuntaments, les diputacions i els governs estan creant línies d’ajut econòmic. Tot és benvingut però necessitem un gran pacte del món de la cultura més enllà de la reivindicació del 2% del pressupost general. Ha arribat l’hora que els equipaments públics siguin assequibles i que siguin ferms col·laboradors de la reactivació de la cultura dels espectacles, mostres, accions i concerts de tota mena. Els companys i companyes dels Ateneus de Catalunya estan fent una tasca magnífica com tantes d’altres entitats, associacions o moviments culturals. Hem de cuidar els nostres agents, col·laboradors, productors i professionals. Ara és el moment de preparar-nos amb paciència per oferir a la societat a la tornada el millor dels nostres espectacles.  

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article