Opinió

“Celebracions en línia, és clar que sí!"; article sobre la cultura popular 2.0

En un article publicat a Vilaweb, el folklorista Amadeu Carbó defensa la necessitat de traslladar temporalment les celebracions a l'esfera virtual

Imatge de la Festa Major a Martorelles
Imatge de la Festa Major a Martorelles | Ajuntament de Martorelles

Com s’han d’adaptar els col·lectius de cultura popular al nou panorama generat per l’actual crisi sanitària? En l’article Celebracions en línia, és clar que sí!, publicat a Vilaweb, Amadeu Carbó defensa que les entitats han de transportar les celebracions a l’esfera virtual. “És més que provat que en aquesta crisi sanitària, les xarxes socials s’han convertit en els espais de relació comunitària, i a més de manera efectiva”, defensa el folklorista, per qui es pot afirmar, en conseqüència, que “aquest nou espai de celebració existeix”. Segons l’activista cultural, “només cal identificar-lo com a tal i traspassar el mur imaginari que ho impedeix com una mena de tabú; cal ser valents col·lectivament i llançar-nos-hi”.

Situacions com l’actual, marcades per la crisi econòmica i l’emergència sanitària,  demostren la importància de tenir una societat cohesionada i amb un potent entramat veïnal. En aquest sentit, prossegueix Carbó, tot i que “és evident que les enxanetes no faran l’aleta, les sortides d’ofici no seran possibles i els gegants, bèsties i més entremesos populars no dansaran”, és vital mantenir “l’acció celebradora i la dimensió comunitària”, malgrat trobar-nos en “un nou paradigma del qual encara ho ignorem tot”.

La realitat dels darrers cinquanta dies, apunta el locutor del programa Fes ta Festa, demostra que la virtualitat ofereix més possibilitats de les que eren presumibles. “Si som capaços de virtualitzar l’escolarització dels més menuts, de fer les compres de productes bàsics en pàgines web, de treballar amb tot l’equip de professionals connectats, de lligar i tenir sexe amb una aplicació, d’assistir a oficis religiosos per YouTube, de rebre assistència sanitària amb el telèfon mòbil, de fer dinars i vermuts amb amics i familiars amb Zoom…, què ens impedeix de celebrar les nostres festes en línia?”, es pregunta retòricament Carbó.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article