Opinió

A manera de comiat. 18 anys al servei de l'ENS

Associacionisme
Joan-Ramon Gordo ha estat vinculat a l'ENS des del 2002
Joan-Ramon Gordo ha estat vinculat a l'ENS des del 2002

Director d'edicions de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Durant aquests darrers divuit anys he tingut l’oportunitat de participar activament en aquesta gran aventura que ha significat la gestació (amb els Debats al territori), la creació i la consolidació de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català i, així mateix, haver assumit en aquests darrers cinc anys la coordinació de les publicacions de l’ENS.

Els eixos sobre els quals es desenvolupen les publicacions de l’ENS són, d’una banda, TORNAVEU, associacionisme i cultura i, de l’altra, CANEMÀS, revista de pensament associatiu, projectes en els quals he participat des de la fundació. Vull esmentar també dins de l’àmbit de les publicacions el fons documental de la revista Via Fora!, les beques d’estudi sobre associacionisme cultural, l’Agenda de l’ENS així com el butlletí setmanal de TORNAVEU.

He de dir que, pel que fa a TORNAVEU (agenda, butlletí setmanal i web), considero que es tracta d’un projecte consolidat, força autònom, madur, amb una dinàmica pròpia que requereix per part de la direcció del projecte d’un cert acompanyament a distància i d’un vetllar per aspectes més de caràcter ideològic i conceptual.

El cas de CANEMÀS és diferent. Es tracta d’un projecte editorial ambiciós, que omple un espai buit i necessari, amb una voluntat de testimoniatge i profunditat més enllà de la notícia, l’anècdota o l’activitat concreta. És per aquest motiu que, com a revista d’assaig que és, té un format més de llibre que de revista, amb una certa línia gràfica moltes vegades força abstracta, volgudament austera, amb un disseny molt personal i agradable de llegir (sempre és clar, que hom estigui motivat o interessat en els seus continguts).

Després de 18 edicions de la revista, amb més de dos-cents articles originals publicats, la Junta de l’ENS s’ha plantejat una reorientació gràfica “més atractiva” de la publicació, amb l’objectiu que CANEMÀS tingui una major presència i incidència dins del col·lectiu de la cultura popular i, per extensió, del moviment associatiu cultural. Procés de debat i presa de decisions que no ha comptat ni amb la participació del Consell Editorial ni tampoc de la meva persona.

És en aquest context que considero que és un bon moment per replantejar-me el futur, amb el convenciment que cada cosa té la seva pròpia dinàmica, manifestant a la Junta de l’ENS la meva voluntat de renunciar com a coordinador de publicacions alhora que manifesto la meva disposició a continuar sent partícip d’aquesta realitat que és l’ENS. Per acabar, vull manifestar el meu profund reconeixement al que ha significat i significa l’ENS per a la meva persona, com a projecte, implicació, generació de sinergies, complicitats i vivències que, ben segur, no oblidaré mai i que m’acompanyaran la resta de la vida.

Seguim...

Cuideu-vos molt!

 

Joan-Ramon Gordo i Montraveta

Coordinador dels Debats al Territori (2002–2004)

Coordinador de l’ENS (2005–2014)

Director de publicacions de l’ENS (2015–2020)

mon@dipromere.cat

Comentaris

Rosa M. Provencio Barcelona
1.

Gràcies, Món, pel teu llegat. Has desplegat una gran feina que seguirà el seu camí.

Comenta aquest article