Opinió
'Volen burrocratitzar el foc', article contra la restriccions normatives a la festa
En un article publicat a Vilaweb, Toni Mañané es mostra molt crític amb l'actuació dels tècnics municipals
Bestiari i ImatgeriaDiables i dimonisAra que el conjunt de la població estem obligats a quedar-nos confinats a quedar, és un bon moment per a reflexionar-se sobre l’ús del carrer en l’àmbit festiu. En l’article Volen burrocratitzar el foc, publicat a Vilaweb, Toni Mañané denuncia enèrgicament la regulació de les festes del foc que fan les administracions públiques. "A Barcelona –lamenta- ens trobem amb una política restrictiva. Els districtes de la ciutat, en uns anhels de ‘regular-ho’ tot, limiten els actes populars que tinguin el foc que com a protagonista".
El president de la Colla Castellers de Barcelona lamenta que aquest afany regulador pot tenir unes conseqüències molt negatives per a la dinamització dels barris. Com a exemples, apunta que les restriccions amenacen a aturar el creixement de les fogueres de Sant Joan, que en la darrera dècada han augmentat notablement, i també actes que promouen la sociabilitat entre el veïnatge, com ara les botifarrades o les calçotades.
Mañané critica la manca de coherència en l’aplicació d’una normativa que, d’altra banda, considera massa difusa. “L’any passat – exposa- vam assistir sorpresos a la prohibició per part del Districte de Sant Martí de les cremades dels diables del Clot i de la Verneda, tot i que poques setmanes abans havia acollit el Bestiuari”.
Unes decisions que Mañané considera arbitràries, i que el duen a preguntar-se quina normativa es permet o es prohibeix un esdeveniment. “No ho sap ningú –respon-. L’única normativa existent és l’elaborada pels bombers en relació amb les fogueres de Sant Joan. La decisió depèn dels tècnics municipals de cada districte i de la seva permissivitat. Però qui son els tècnics? (...) Una supraclasse que es considera que són els que realment ‘manen’ als districtes, molt per sobre dels regidors escollits democràticament”.
Les dades, conclou l’article, no justifiquen l’aplicació de mesures de prevenció tan dràstiques. “Si mirem les estadístiques dels darrers quaranta anys, veurem que l’activitat lúdico-festiva amb presència del foc no ha produït cap incendi”, afirma Mañané, per qui “cal regular, però tenint en compte que les activitats populars no les frenaran ni legislacions restrictives ni tècnics burròcrates. Intentar impedir-les només facilitarà la transgressió i que es facin les activitats il·legalment”.
Hi ha una normativa comunitària (UE) pensada sols per als grans esdeveniments.
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari
Atenció: com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació
Associacionisme Bestiari i Imatgeria Cant coral Castells i Falcons Catifaires Diables i dimonis Esbarts dansaires Festes i festivals Gegants Joc Tradicional Música tradicional Pastorets Patrimoni Immaterial Pessebristes Puntaires Sardanes Societats musicals Teatre Trabucaires Tres tombs Reflexió
Segueix-nos
Connecta amb nosaltres