Opinió

Entrevista a Ivan Besora a la revista Gegants

El president d'Adifolk recorda l'experiència de l'Smithsonian Folklife i avança algunes línies que vol impulsar en el seu mandat

PublicacionsAdifolk
Imatge d'Ivan Besora durant l'Smithsonian Folklife Festival de Washington
Imatge d'Ivan Besora durant l'Smithsonian Folklife Festival de Washington

El darrer número de la revista Gegants ha entrevistat Ivan Besora i Roig. En una extensa conversa, l’actual president de l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk) com a activista cultural. Besora ens parla de la vinculació que sent amb la vila de Montblanc, el pas per a la presidència de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), l’espectacular estada a l’Smithsonian Folklife Festival de Washington o els projectes que vol desenvolupar al capdavant d’Adifolk.

Les entitats de base de cultura popular, destaca Besora, han de “ser conscients que sortim al carrer a fer un espectacle i que s’ha de fer dignament”. Una exigència que ha traslladat als Amics dels Gegants de Montblanc, la principal associació on està vinculat, però que creu que també s’han d’imposar les federacions i confederacions. La responsabilitat de liderar projectes innovadors i que aportin un salt de qualitat en les actuacions recau en elles. En aquest sentit, Besora destaca dos grans línies d’actuació que va impulsar exercint la presidència de l’ACGC: l’aposta per millor la qualitat dels balls de gegants i la creació d’un projecte educatiu adreçat als centres de primària.

L’Smithsonian Folklife Festival de Washington és l’aplec de cultura popular més multitudinari del món. Tot i que el president d’Adifolk lamenta que la delegació catalana no s’hi pogués  desplaçar amb “l’estructura de festa que ens hagués agradat”, remarca la gran oportunitat que ha suposat per a projectar la cultura popular catalana i fer país. Preguntat per la preparació dels pròxims Aplecs Internacionals, Besora destaca que es desitja “retornar als orígens”. Això significa, organitzar una mostra que impliqui una gran diversitat de col·lectius de cultura popular, i que al mateix temps pugui ser vinculada amb un festival important del país d’acollida.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article