Opinió

Pintar els reis de negre és una tradició racista? 

ReflexióS'ha dit


La polèmica ha estat habitual els darrers anys: “és correcte que els reis negres de les cavalcades siguin persones blanques a les qui s’ha pintat la pell?”. La majoria de ciutats catalanes ja recorre a veïns negres per a representar Baltasar, però encara estan vetats en el patge Faruk d’Igualada, la cavalcada dels Reis d’Alcoi, la de Reus, o també la de Girona, on s’ha impulsat una campanya de signatures de firmes per aconseguir superar l’exclusió.

El tècnic de cultura Oriol Cendra aborda a bastament aquesta negativa en l’article Reis pintats de negre: una tradició racista?, publicat a Vilaweb el 9 de gener. “Aquesta pràctica que trobem arrelada a la nostra cultura popular—hi escriu—, hauria de servir per a ajudar-nos a reflexionar que el color de la pell no és una disfressa sinó que sovint, és, a Occident, una història d’estigmatització, humiliació, segregació i esclavatge”. L’exemple de la cavalcada dels Reis, proposa, ha d’invitar-nos a pensar com s’han configurat tradicions a Catalunya, sovint a partir d’una visió colonialista i eurocèntrica del món.

La representació de les tradicions, defensa Cendra, no pot desvincular-se del rerefons cultural que transmeten. Quan les festes no serveixen per a construir ciutadania i cohesionar socialment una comunitat, s’han de replantejar. En aquest sentit, citant Katherine Grandja, apunta: “Defensar la tradició sense un context històric, cultural i de poder on es trivialitzen les realitats de l’altre com a exòtic, diferent, d’allò que ve de fora, és un problema ètic a les societats que la viuen”.

La Rua dels Reis Manters

El Sindicat Popular de Venedors Ambulants organitza anualment la Rua dels Reis Manters. Invertint l’orde de la cavalcada tradicional, dues persones negres es pinten la pell blanca per representar els reis Gaspar i Melcior. Els reis manters van demanar un 2018 sense racisme institucional, en el qual es pugui celebrar el tancament dels Centres d'Internament de Persones Estrangeres (CIES) i la derogació de la llei d'estrangeria. 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article