Opinió

Volen ficar-nos muts a la gàbia: no ho permetrem

ReflexióS'ha dit


Què han de fer els col·lectius de cultura popular en l’actual moment polític? Es poden seguir organitzant iniciatives culturals en un context marcat per l’empresonament i exili del govern? L’article Volen ficar-nos muts a la gàbia: no ho permetrem, publicat a Vilaweb, vol donar resposta a aquestes preguntes. Segons hi apunta Amadeu Carbó, l’Estat espanyol desitja inculcar la por a la ciutadania catalana amb l’objectiu “d’esgotar-nos individualment i col·lectivament”.

Lluny de caure en el desànim, és important aprofitar les iniciatives de cultura popular per expressar el rebuig a la pèrdua de llibertats democràtiques. Transformar un esdeveniment cultural en un acte també reivindicatiu és relativament senzill. El ventall de possibilitat per manifestar-lo és extens: “una llaçada groga en un diorama de pessebre, unes paraules de record als presos al començament o a la cloenda d’un concert nadalenc, una decoració amb elements al·lusius a la llibertat dels empresonats...”, proposa el locutor del Fes ta Festa.  

Les entitats culturals tenen la responsabilitat de mantenir alçada la moral de la societat: “És veritat que no tenim el cos per gaires festes, però cada vegada que suspenem actes ens debilitem com a comunitat, i algú, els enginyers de les estratègies de la por, van guanyant a poc a poc”, opina Carbó. “És per això—prossegueix—que considero adient que respectem les rutines comunitàries, sobretot les festives, encara que les alterem atenent les necessitats de cada moment”.

Entre rendir-se a la inacció i viure les celebracions talment no vivíssim en un estat d’excepcionalitat, existeix una solució intermèdia. Seguir organitzant activitats, alterant-les tant com sigui necessari per mostrar la denúncia a la pèrdua de llibertats democràtiques. “Si cal manifestar-nos o repicar cassoles, fem-ho. I si això implicar alterar horaris o dates de les programacions de les nostres activitats, cap problema", emplaça Carbó. L’única alternativa que no es pot contemplar és deixar d’organitzar activitats, “especialment les que formen part de les rutines cícliques de l’any”. Fer-ho, conclou el folklorista, “seria contribuir a una rendició a terminis”. 

Comentaris

Maite Roca Riba Barcelona
1.

Estic completament d'acord, no els hem de donar la satisfacció que ens tenen vençuts, demostra que Catalunya segueix treballant i gaudint de les seves tradicions catalanes, que això els fa "pupita" i tots amb el llaç groc.

Comenta aquest article