Opinió

Llibertat presos polítics!

En les darreres setmanes, l’Estat espanyol ha creuat unes quantes línies vermelles que ni tan sols hauria d’haver contemplat. Fets d’una gravetat màxima que han de rebre la resposta més enèrgica i persistent de tots els demòcrates, independentment de la nostra opció ideològica. Volem seguir vivint en una societat democràtica? Seguim creient en paraules com llibertat, pluralisme o discrepància política? Llavors no podem fer ni un pas enrere. Aquests drets fonamentals han de sortir indemnes de l’autoritarisme del govern espanyol, si volem viure en una Europa democràtica, culta i desenvolupada.

L’empresonament del govern català ens interpeŀla a tots, siguem partidaris de l’Estat autonòmic, federal o de la independència; ferms defensors d’ideals progressistes o convençuts partidaris d’una democràcia liberal. Perquè independentment de les legítimes preferències de cadascú, les conseqüències de la deriva autoritària viscuda a Espanya els darrers mesos, i especialment en les darreres setmanes, ens afectarà a tots els catalans sense distincions. I més aviat que no pas tard, també afectarà altres comunitats, coŀlectius i persones de l’Estat espanyol.

Si normalitzem la repressió, si ens mostrem tènues davant actuacions que fins fa poc consideràvem inconcebibles, les llibertats democràtiques seran ben aviat un bonic record a Catalunya. La dignitat, tal com va saber resumir Raimon tan bé fa més de 50 anys, comença per poder dir NO. Si avui no ens alcem amb dignitat contra aquests atacs a la democràcia, potser demà no tindrem prou força per a oposar-nos-hi. I ho hem de fer “a la catalana”, amb el diàleg com a bandera, la força de les paraules i els arguments, i el respecte a totes les opcions. I amb la no-violència com l’estendard més preuat.

Pensem, si no, en l’expedient que el Reus Deportiu va rebre el passat 20 d’octubre per haver mostrat una gran senyera al seu estadi. Un cas que, atesa la gran transcendència dels fets esdevinguts les darreres setmanes, ha passat malauradament mig desapercebut. Què podem esperar d’un règim polític capaç de sancionar econòmicament un grup esportiu per haver mostrat la bandera que compartim tots els catalans? Quines altres vexacions a la cultura, la llengua o els costums pot arribar a fer un Estat amb aquests trets autoritaris?

D’acord amb les reflexions anteriors, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol:

·         Manifestar el suport al legítim govern de Catalunya, format pel president Puigdemont i el vicepresident Junqueras i la resta de consellers, que han treballat incansablement perquè els catalans poguéssim decidir el nostre estatus polític a les urnes.
 
·         Exigir l’alliberament immediat de tots els presos polítics: el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller de la presidència Jordi Turull, el conseller d’afers exteriors Raül Romeva, el conseller de territori Josep Rull, el conseller d’interior Joaquim Forn, el conseller de justícia Carles Mundó, la consellera de treball Dolors Bassa, la consellera de governació Meritxell Borràs, l’exconseller d’empresa i coneixement Santi Vila, el president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart i el president de l’Assemblea Nacional Catalana Jordi Sánchez.
 
·         Denunciar l’absoluta manca de garanties processals de tots els presos polítics. Tant els membres del govern de la Generalitat com els presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC han tingut un procés judicial viciat en origen, amb bases argumentades que provenen d’un codi penal d’abans de l’adveniment de la democràcia i amb unes fortes polititzacions en els plantejaments. En definitiva, sense les garanties processals que caldrien en els fets jutjats. Per les presses en els requeriments, i en el desenvolupament de tot plegat, sembla que l’ordre d’empresonament a tots els investigats ja estava escrita abans que fossin cridats a declarar. Així ho demostra el fet que els membres del govern rebessin la notificació que s’havien de presentar amb menys de 24 hores de marge, sense temps per a preparar la defensa.
 
·         Exigir el cessament de la repressió que l’Estat espanyol ha aplicat els darrers mesos, i més concretament des del 20 de setembre del 2017. Així mateix, mostrem el rebuig a les actuacions de la Fiscalia General de l’Estat contra la Mesa del Parlament i els membres del govern exiliats a Bèlgica. Sobretot, si tenim en compte que el fiscal general està reprovat pel Congrés de Diputats i que no ha demostrat, ni de bon tros, una diligència similar en episodis molt greus succeïts recentment, com ara el cas del fiscal Moix, els papers de Panamà i l’exministre Sierra, les converses enregistrades a l’exministre Fernàndez Díaz, l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González i altres.
 
·         Animar a la participació en les eleccions convocades el 21 de desembre del 2017. Malgrat que l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català s’oposa a l’aplicació que ha fet el Govern espanyol de l’article 155 de la Constitució espanyola, i només reconeix com a legítim el govern català sorgit de les eleccions del 27 de setembre del 2015, vol emplaçar tota la ciutadania a participar d’aquesta contesa electoral, sempre que sigui convocada amb garanties de llibertat i de transparència, s’hi puguin presentar els partits polítics i les coalicions electorals que ho desitgin, sense rebre cap retallada en els seus plantejaments ideològics i democràtics. D’aquesta manera, els electors podran recuperar les nostres institucions catalanes i, alhora, podran manifestar el rebuig absolut a la repressió que els cossos policials i judicials espanyols exerceixen a Catalunya i, així mateix, a l’aplicació de l’article 155.
 
Ens de l’Associacionisme Cultural Català
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article