Opinió

Cultura és donar veu als grups més vulnerables

ReflexióS'ha dit

Què és la cultura? Quines manifestacions poden ser considerades com a expressions culturals? Com pot promoure’s la participació activa de la ciutadania la vida cultural d’una comunitat? A través de les pàgines de Tornaveu, el tècnic Oriol Cendra ha reflexionat extensament sobre aquestes i altres qüestions que pivoten sobre el debat cultural.

Gràcies a l’entrevista publicada per Gemma Tramullas el 22 de setembre, els lectors d’El Periódico també han tingut l’oportunitat de conèixer les principals idees que guien el seu pensament. Malgrat apuntar que els antropòlegs Kroeber i Kluckhon proposaren 150 possibles accepcions del terme “cultura”, Cendra sembla suggerir-hi, tot i que no ho explicita obertament, una definició fàcil d’entendre: cultura és tot allò que fem per socialitzar.

És un error, per tant, equiparar-la amb el consum cultural (visites museus o exposicions, llibres llegits, assistència d’obres de teatre). “Conèixer l’entorn, parlar la variant dialectal d’una llengua, o associar-se per fer un barri millor també són accions culturals”, afirma. Concebuda així, la mateixa actitud personal dels ciutadans és una expressió de primer ordre: “En un context de precarietat laboral, pots somiar tenir un treball precari o pots somiar lluitar per la teva dignitat. La teva decisió et convertirà en una persona o en una altra, , i això és cultura pura”, insisteix.

Fidel a aquest discurs, conclou que una acció cultural de primera ordre “és donar veu als col·lectius que formen part d’una societat, especialment als més vulnerables i invisibilitzats”. És alarmant, en aquest sentit, que cap de les 15.000 festes tradicionals inventariades pel Departament de Cultura de la Generalitat respongui al cicle festiu musulmà; o bé que les institucions siguin incapaces de recollir les formes d’expressió practicades per les noves generacions, com ara el rap o el hip-hop, en els seus plans de lectura.

Més enllà dels paràmetres que han de guiar la reflexió entorn la necessitat de replantejar les polítiques culturals, Cendra denuncia que els recursos públics destinats al seu foment siguin molt migrats.  Els pressupost actualment previst per la Generalitat de Catalunya són 900 milions, i només el del FC Barcelona ja s’enfila fins els 700”, denuncia. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article