Opinió

Quan la Festa es vol posicionar

Coordinador revista 'Gegants' i consumidor de cultura popular

Hi ha una màxima, una norma no escrita, que diu que la Cultura Popular no s'ha de posicionar en qüestions polítiques. Hom diu que la Cultura Popular Festiva serveix al poble i que, per tant, hauria de ser neutral. Caldria matisar però, que la festa és servida pel poble. És més, caldria afegir que la festa catalana està posicionada des de fa molt de temps, però ara encara més que mai. En aquest sentit, caldria recular a l'any 2013 quan l'Àliga de la Patum (Patrimoni Immaterial de la Humanitat) llueix, per primera vegada, una estelada a la seva esquena.

Les festes populars del costumari d'aquests darrers dies han estat especialment significatives, sobretot per l'anomenada "Marató per la Democràcia": La Mercè de Barcelona, Santa Tecla de Tarragona i Sitges, la Minerva de Calella, Misericòrdia de Reus, la Festa Major de Cervera...

Significatius han estat els cants dels Segadors durant els actes tradicionals de La Mercè. O veure en Jaume I i na Violant d'Hongria (gegants de la Ciutat de Barcelona) ballant amb una senyera a les seves mans per primer cop. Com també l'Àliga de Tarragona lluint Clavells vermells al seu bec. Fins i tot ha sorgit un clam de fer una "Patum extraordinària" segons el resultat del 1-O.

Tot plegat són mostres de suport a la causa catalana que en aquests moments tan delicats són molt necessàries, i més si vénen des de la cultura.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article