Opinió

Sant Jordi: gegants, dracs, cavalls i princeses

Coordinador revista 'Gegants' i consumidor de cultura popular

Us heu preguntat mai quants gegants amb la imatge de Sant Jordi passegen per Catalunya? No teniu curiositat saber els dracs festius que són "vensuts" per la Diada? I de princeses? I cavalls santjordians que ballen? Quants n'hi ha? Totes aquestes preguntes ens les desvetlla la revista Gegants de l'ACGC número 117 amb un article del molinenc Oriol Ibáñez que repassa la figura llegendària dins el context de la cultura popular catalana i festiva. Així, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (Entitat d'Interès Cultural) ha volgut commemorar aquesta Diada de Sant Jordi 2017.

La Diada de Sant Jordi del 23 d'abril porta amb ella una gran connotació simbòlica de la Primavera i la cultura. Llibres i roses són els productes per excel·lència que es donen a conèixer per aquestes dates ja des de segles enrere.

Sant Jordi, considerat com heroi i, per tant, com a gegant, transporta una llegenda que s'ha perpetuat durant els anys a diversos països. Els contes mai han deixat clar d'on era Sant Jordi, però la versió catalana, i la més compartida, diu que Sant Jordi va matar el drac prop de la Muralla de Montblanc. Però el cert és que cada autor crea les seves pròpies versions de la llegenda. La llegenda de la rosa i el drac, del grup Obeses (podeu escoltar la cançó fent clic aquí) fa una interpretació fabulosa de la història. Una altra versió la trobem a Mataró, on el Drac en comptes de ser derrotat és perdonat per la Princesa la qual li entrega una rosa.

Però de rituals Santjordians n'hi ha molts. Teniu curiositat per saber quins són? Haureu de llegir-vos l'article de la revista Gegants 117. La revista, encapçalada per la llegenda de Sant Jordi de Mataró, presenta altres continguts d'interès general:

- La premonició dels Esquirols, per Marc Martí
- Corre que tinc pressa! Reflexió dels gegants que corren, per Xavier Navarro
- La Caserna de la Festa de Martorell
- Expedient G: Les Carasses d'Orgue, per Jan Grau
- El Món: Gegants de Taiwan, per Gerard Picó
- Entrevista a Ricard Vinyets (geganter de Molins i ex-coordinador de la revista), per Santi Riba
- La Geganteta Indultada, per Amadeu Muntalà
- Més Gegants de la Franja, per Jordi Miralles
- Conte: Els referèndum Gegant, per Joan Company

Podeu adquirir la revista Gegants, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article