Opinió

Sant Jordi 2017 i el Pacte Nacional pel Referèndum

Roses, llibres, sants, dracs, llegenda, sentiments... Les persones que vivim a Catalunya hem fet de la celebració de Sant Jordi una festa cívica, viva i compartida. Ens agrada celebrar el 23 d’abril i ens agrada també que sigui una diada vista amb admiració arreu del món. Ens sentim orgullosos que el 2016 una quarantena de països se sumessin a una celebració que va ser viscuda de formes molt diverses. Potser una de les raons de l’èxit de la diada de Sant Jordi la trobarem en el fet que tots hi som cridats a trobar-hi un sentit i que ens és permès de viure-la des de sensibilitats diferents. Potser perquè, entre tots, hem sabut construir-la i actualitzar-la.
 
Enguany, el 23 d’abril serà també un dels dies clau de la campanya de recollida de signatures que organitza el Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) i que s’allargarà fins a l’1 de maig. L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català ens hem adherit al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum i hem sumat el nostre suport al d’altres institucions, entitats, electes i particulars, de dins i de fora de Catalunya, per demanar la celebració d'un Referèndum sobre el futur polític de Catalunya.
 
Val la pena recordar per a situar-nos en context. Fem, doncs, un breu exercici de memòria.  Catalunya viu una situació política molt peculiar des del 9 d’agost de 2006, dia en què entrava en vigor la Llei Orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya que havia estat refrendat pel poble de Catalunya. El Partit Popular presentava recurs d’inconstitucionalitat contra 128 dels 223 articles de l’Estatut i iniciava una campanya de recollida de signatures arreu de tot l’Estat, posicionant-se en contra de la voluntat majoritària de la ciutadania de Catalunya i demanant la convocatòria d’un referèndum estatal sobre el mateix Estatut. La sentència del Tribunal Constitucional de 27 de juny de 2010 anul·lava 14 articles de l’Estatut i reinterpretava altres 23 preceptes.
 
D’aleshores ençà, el poble de Catalunya s’ha expressat majoritàriament, a les urnes i als carrers, sempre de manera pacífica i democràtica, per demanar que sigui reconeguda la seva condició com a nació i com a subjecte polític sobirà. I l’Ens ha participat activament en aquest procés de mobilització ciutadana des dels seus inicis. En la primera manifestació del 10 de juliol de 2010, que va congregar més d’un milió de persones a Barcelona, la Junta Directiva vam ser-hi presents amb una pancarta pròpia on es podia llegir  «L’associacionisme cultural pels nostres drets col·lectius – Ens de l’Associacionisme Cultural Català». El lema general d’aquella manifestació era: “Som una Nació, nosaltres decidim”. Des de llavors, s’han succeït cinc grans manifestacions que han ultrapassat àmpliament el milió de persones cadascuna: «Catalunya, nou estat d’Europa» (Barcelona, 11 de setembre de 2012) mobilitzà més d’1,5 milions de persones; el  “Concert per la Llibertat”  (Camp Nou, 29 de juny de 2013); la cadena humana que amb el lema “Cap a la independència” (11 de setembre de 2013) va acolorir de groc i d’estelades més de 400 km de carreteres de nord a sud del país; la Via Catalana, la «V» que el 2014 va omplir l’avinguda Diagonal i la Gran Via de Barcelona amb més de 1,8 milions de persones; procés de participació ciutadana sobre el futur polític de Catalunya del 9N de 2014 convocà a més de 2,3 milions de persones; “Via lliure. Ara és l’hora” (2015) que va convocar la ciutadania a l’avinguda Meridiana; o la celebració de la Diada nacional que, el 2016, va donar protagonisme a les ciutats de Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona.
 
Des de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català considerem
  • que el manifest del PNR és un manifest que suma sensibilitats
  • que el Referèndum és una «eina privilegiada d’aprofundiment democràtic, que permet el debat polític plural, la recerca de consensos i l’adopció final d’acords eficaços»
  • que la ciutadania catalana s’ha manifestat reiteradament a favor del dret a decidir i el Parlament de Catalunya, en diferents resolucions aprovades en les dues darreres legislatures, ha mostrat el seu suport a exercir aquest dret
  • que Catalunya i els seus habitants es mereixem poder definir inequívocament qualsevol de les legítimes opcions que, ben segur, es plantejaran en la celebració d’un Referèndum vinculant i reconegut per la comunitat internacional.
 
Adheriu-vos al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum, tant a nivell particular com des de les vostres entitats. Difongueu aquesta proposta.
 
Cal construir el futur des de la suma i el respecte, des dels principis democràtics i participatius. La diada de Sant Jordi ens serveix per explicar com som, com celebrem allò que ens agrada i com construïm el nostre present. Aquesta celebració cívica i festiva és l’eix que defineix el nucli de la nostra identitat política. Per totes aquestes raons, des de l’Ens us proposem que us adheriu, tant particularment com des de les vostres entitats, al manifest que aquests dies ha fet públic el Pacte Nacional pel Referèndum, manifest que trobareu fent clic aquí. Us encoratgem també a fer-ne la màxima difusió possible i si voleu participar en la recollida de signatures d’adhesió, tingueu a mà el material que podeu sol·licitar al web fent clic aquí.
 
 
Que tinguem una bona diada de Sant Jordi!
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article