Opinió

Funciona o no la Cobla Contemporània?

SardanesMúsica tradicional

President de la Confederació Sardanista de Catalunya

Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, reflexiona sobre la sèrie d’enregistraments Sardaxou, en què la Cobla Contemporània adapta cançons d’èxits del pop a l’estil d’una cobla.
 

Ja fa temps que he deixat d’emetre judicis perquè, en fer-ho, estàs establint un posicionament que, evidentment, no cal que coincideix amb el dels teus interlocutors. He passat del m’agrada / no m’agrada al funciona/ no funciona.
 
Ara pensareu que estic elucubrant una nova teoria per acabar d’embolicar el personal. Res més lluny de la realitat, és un exercici ben simple, amb el qual no s’ofèn ningú i et posiciona amb una realitat absoluta davant de qualsevol esdeveniment.
 
Suposo que ho comprendreu perfectament. Es tracta de deixar de banda l’apreciació i el gust personal i potenciar una altra realitat, la del grup o sector en el qual et trobes. Si decidiu fer una prova ho comprovareu perfectament i l’avantatge que teniu és que podeu provar-ho amb qualsevol acte o situació en què us trobeu i vulgueu analitzar.
 
El món de la sardana és un terreny adobat per a fer aquest experiment, perquè, així com en el futbol tothom podria ser entrenador, aquí bona part dels sardanistes creu tenir el coneixement i l’experiència suficients a pontificar sobre la qualitat de les composicions, les propostes de les cobles o situació en què us trobeu i vulgueu analitzar.
 
No es comprèn que la nostra sensibilitat o el nostre gust no tenen per què coincidir amb la sensibilitat o el gust dels nostres veïns, i que el nostre parer ha de ser tan respectat com el parer dels altres.
 
El més senzill per a no caure en postures irreconciliables és deixar pas a la realitat: FUNCIONA? O NO FUNCIONA? La resposta sempre serà tangible i, per tant, demostrable i evident. A més, ens servirà per a fer crítica i autocrítica de l’objecte del nostre estudi.

Haureu endevinat que el substrat d’aquesta exposició és la Cobla Contemporània i la seva manera de treballar. Apreciada per uns, invectivada per altres. La qüestió es ben senzilla: FUNCIONA? tothom estarà d’acord en què, independentment de la sensibilitat d’uns i d’altres, la Contemporània funciona i que omple amb èxit un espai que era buit. El resultat de les seves propostes és mesurable, contrastable i tangible.
 
Llarga vida a la Contemporània!

Us deixem amb un dels èxits que hi ha la xarxa de la Cobla Contemporània
 

Comentaris

Sebastià Batlle Girona
1.

FUNCIONA, SÍ ; tal com diu el comentarista: Llarga vida a la Contemporània!
Hi ha composicions que a la mainada els agrada molt, i moltes a molta gent.

ENDAVANT i VISCA LA SARDANA

Comenta aquest article