Opinió

Josep Viana: "Catalunya és representada a la UNESCO per mitjà de l'Ens"

L'equip de redacció del portal web Cultura Popular BCN han entrevistat a Josep Viana, president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català amb motiu del Som Cultura Popular, que se celebra del 21 al 24 de gener.

Tercer sector de la cultura popular

Josep Viana destaca el paper de l'Ens com a aglutinador del tercer sector de la cultura popular. "Es tracta de traspassar la idea del tercer sector que agrupa les entitats socials al món de la cultura popular. I això precisament vol ser l’Ens: un conglomerat d’entitats amb un seguit d’idees compartides sobre què és la cultura que incideixi en la societat. Com que representem la majoria d’entitats catalanes que actuen sobre la cultura popular, som molt transversals. I això ens dóna una certa experiència que ens va molt bé per a ser-ne el representant, la seva veu a les institucions", argumenta Viana.

El paper de l'Ens dins la UNESCO

A l'entrevista del portal web d'activitats i notícies relacionades amb la cultura popular a la ciutat de Barcelona, també es tracta el paper de l'Ens dins la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. "Pertanyem al fòrum de les ONG acreditades que assessoren el comitè intergovernamental per mitjà d’un òrgan de valoració. Hi ha un total de vuitanta organitzacions acreditades i una quarantena són les més actives. L’òrgan de valoració és format per sis entitats que es van alternant, però a l’Ens encara no li ha tocat mai perquè no fa ni dos anys que hi som. Fem una feina interna d’assessorament i entre les entitats compartim metodologies i fem intercanvi. Externament, fem difusió dels valors de la convenció al nostre territori", explica Viana sobre el rol internacional de l'Ens.

Participació en el Som Cultura Popular

Com a entitat co-organitzadora de la mostra, Viana explica la participació de l'Ens a la Mostra, a més de l'organització del concurs de fotografies #LaRauxaDelPaís, l'Ens organitza dos debats i una presentació, entre d'altres tasques. "El primer debat serà una taula rodona sobre el patrimoni cultural immaterial. Hi haurà el nostre màxim expert en aquesta matèria, en Lluís Garcia Petit, i diversos representants de mostres culturals de tots els Països Catalans. La idea és fomentar un intercanvi d’idees entre les mostres que ja han estat declarades, com ara els castells o la Patum, i més activitats potencials, com ara els gegants o els pessebres. També farem una conferència molt interessant sobre el lligam entre cultura popular i la integració dels nouvinguts; hi intervindran l’Enric Saurí i la Marta Rovira, dos sociòlegs especialitzats en el tema que van guanyar la primera beca de l’Ens d’estudis sobre l’associacionisme cultural català. Finalment, hi haurà una presentació dels dos òrgans de comunicació més importants que tenim: la revista digital Tornaveu i el monogràfic Canemàs, dedicat al debat i la reflexió", exposa Viana.

Podeu llegir l'entrevista sencera, fent clic aquí.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article