Opinió

Mantenir viva la cultura popular

Manuel Bustos és alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya.

Com a president de la Federació de Municipis de Catalunya he pogut conèixer la realitat de diferents pobles, viles i ciutats. Cada municipi és un món, i cada comunitat organitza la seva realitat a la seva manera. Un exemple clar n’és la cultura. Les manifestacions culturals, especialment les populars, tenen formes d’expressió diferents a cada municipi, fins i tot a cada barri. Sovint a les ciutats les diferents entitats de cultura popular estan especialitzades per cada manifestació concreta: sardanistes, castellers, danses tradicionals, trabucaires, diables, entre d’altres, però no es relacionen entre elles.

Com a alcalde de Sabadell, tinc la satisfacció d'haver vist com a la ciutat les diferents entitats han creat instruments de col·laboració mutus. L'exemple d’això ha estat Sabadell Cultura, que ha tingut com a resultat un salt qualitatiu en la presència de la cultura popular catalana en la vida cultural de la ciutat. I aquest fet ha permès engegar nous projectes, sense que cada una de les manifestacions de cultura popular perdés la seva pròpia identitat, però alhora promovent l’intercanvi d'idees i d'experiències i enriquint-se les unes amb les altres i així fent néixer nous projectes. Sempre he valorat el treball en equip, que és una demostració de voluntat d’enteniment i consens, a més de suposar un esforç per a arribar a un mateix objectiu.

És per tot això que em plau que treballeu amb aquest esperit d'aglutinar totes les manifestacions de la cultura popular catalana, promovent la difusió, la col·laboració i de ben segur, d'aquesta manera, preservar les nostres tradicions, fent-les atractives a les generacions actuals i futures, que són les que, en definitiva, n'han d'assegurar la pervivència, malgrat la velocitat en què canvien les coses en el temps que ens ha tocat viure. I vull encoratjar-vos a persistir en el treball diari per a no defallir en la cerca d’aquest objectiu tan honorable com és el manteniment de les nostres tradicions, les quals, us ho ben asseguro, tant i tant impregnen la quotidianitat dels nostres municipis que tinc l’honor de representar.

Mantenir viva la cultura popular del nostre país és una manera segura d'adaptar-nos al futur sense oblidar el nostre passat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article