Opinió

Neix el Cor Jove Nacional de Catalunya, Catalunya guanya una nova estructura d’Estat

Cant coral

President del Moviment Coral Català, responsable de la Mediterranean Office for Choral Singing, membre del Board de l’European Choral Association i membre del Board de l’Euro Arab Youth Music Center (Xipre)

La Convenció 2013 del Cant Coral a Catalunya que el proper 12 de gener se celebrarà a Barcelona serà el marc de presentació d’aquesta iniciativa que omplirà un buit difícilment explicable. La majoria de nacions europees tenen el seu cor jove nacional i Catalunya fa anys que té la Jove Orquestra Nacional. Essent Catalunya un referent europeu per la seva extensa xarxa de corals (més de 1.000 cors i més de 30.000 cantaires per tot el territori), el Cor Jove Nacional de Catalunya és una eina imprescindible per a la formació dels nostres joves cantaires i per a dotar-se d’un referent d’excel·lència en què tots els cors catalans, joves o no, s’hi puguin reflectir. El Cor Jove Nacional de Catalunya és un projecte que impulsen conjuntament el Moviment Coral Català i Corals Joves de Catalunya amb el suport de la Generalitat de Catalunya i que celebrarà la seva primera trobada de treball i concerts els darrers deu dies del juliol vinent sota la batuta de Vytautas Miskinis i Xavier Puig.

La Convenció del Cant Coral a Catalunya és la cita anual més important del nostre petit —però ric i divers— sector cultural: dirigents de les diferents federacions catalanes, directors i cantaires de corals, editors, programadors, compositors, tothom qui fa o vol fer alguna cosa en aquest àmbit tindrà la possibilitat de trobar-se i compartir i descobrir experiències, projectes o idees.

Enguany i amb motiu de la presentació del Cor Jove Nacional de Catalunya dediquem la convenció al Cant Coral i els Joves i al llarg de tot el dia tindran lloc presentacions de diferents iniciatives i projectes nacionals i internacionals per a cors i cantaires joves (Setmana Cantant, a Vic; Mediterranean Voices Conference, a Girona; Conferència sobre Cant Coral i Inclusió, a Barcelona; Choral Crossroads, a Xipre; Eurotreff i Youth Choirs in Movement, a Alemanya; EuroChoir, a Hongria etc.) així com descobertes per part dels mateixos compositors de les darreres novetats editorials de música coral. Al matí se celebraran les assembles del Moviment Coral Català i de Corals Joves de Catalunya així com consells directius d’altres federacions corals catalanes. A la tarda, també celebrarem un debat amb els directors més destacats sobre Cors Joves i Joves a les corals i finalment el Cor Jove Contrapunt de Malgrat de Mar ens oferirà un breu concert. Lluís Puig (director general de Cultural Popular i Tradicional) serà l’encarregat de cloure aquest acte tan important.

El Moviment Coral Català, confederació coral catalana, comença el 2013 amb la vista posada en el futur del cant coral, en el futur del nostre país.

Comentaris

Margarida Igualada
1.
Benvinguda sigui la nova coral! Que quedi clar que si es tracta d'una nova estructura d'estat, des de fa decennis n'han nascut a centenars, d'estructures d'estat! Però les que es creïn de nou deuen ser les bones, oi? Arreu de Catalunya, els cors d'infants i de joves han tingut un paper rellevant en la música del nostre país; per tant, aquests nois i noies que treballen seriosament la música des dels seus llocs, tenen el seu mèrit i el seu reconeixement. I sense cap suport de la Generalitat! Per què parleu d'un buit inexplicable?
D'altra banda, si es tracta d'una nova estructura d'estat, espero que s'hagi muntat amb tota la legalitat que això comporta. Per tant, suposo que es deu haver obert un concurs oposició per ocupar-ne el càrrec de director.

Comenta aquest article