Notícia

La revista Eivissa dedica un número als desapareguts Marià Villangómez i Joan Marí Cardona

La publicació, nascuda el març de 1944 en el marc de la Societat Cultural Ebusus, fa una retrospectiva en ocasió del desè aniversari de la desaparició de dos il·lustres eivissencs: Marià Villangómez i Joan Marí Cardona. El disseny de coberta, amb fotografies de Vicent Marí, és un homenatge a aquestes dues figures.

Damià Pons escriu un extens reportatge sobre Marià Villangómez, considerat el fundador eivissenc d’una literatura catalana culta i moderna. Com s’explica en el document, “per primera vegada, Eivissa, gràcies a l’obra de Villangómez, compta amb una obra d’envergadura, a partir de la dècada dels cinquanta”. Abans, com descriu Pons “només hi havia una literatura catalana escassa, amb constants vacil·lacions bilingües, feta d’aportacions esporàdiques i, en general, d’una ambició creativa limitada”. El mateix dossier ofereix un recull de poemes de l’autor, aplegades a El cop a la terra (Mallorca, 1962).

El número 51 de la revista Eivissa també inclou una entrevista amb Estel·la Matutes Juan, una prestigiosa metgessa eivissenca que viu a Londres, on desenvolupa tasques mèdiques, de recerca i de docència. En un altre ordre de coses, Jordi Serapio presenta una aproximació a la flora orquidiòfila d’Eivissa i Formentera, i es pot llegir un dossier sobre l’emigració eivissenca al Regne de València al llarg del segle XVII. També s’hi pot trobar un extens reportatge, de la mà d’Antoni Ferrer Abárzuza, sobre la vila medieval d’Eivissa, la murada del Raval, que fou construïda entre el 1312 i el 1338; el text aporta noves dades històriques que posen en qüestió les cronologies fins ara acceptades respecte de la construcció d’aquesta muralla.

http://www.estudiseivissencs.cat/

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article