Notícia

La revista «Som» es renova

Amb una portada dedicada al mirador de Punta Montgó de l’Escala, on se celebra l’Aplec del Sol Ixent el primer dia de l’any, la revista Som apareix visiblement renovada. La revista, que fa tres dècades va fundar un grup d’informadors sardanistes com a portaveu de la cultura popular catalana, ha donat un pas endavant en presentar-se a tot color i magníficament dissenyada.

Només obrint la revista, Joan Domènech dedica un emocionat “In memoriam” a Esteve Molero i Pujós, reconegut escriptor i estudiós de la cultura popular que va morir el 6 d’agost de 1984, molt jove. “Han passat 25 anys i, per damunt de tot, crec que els sardanistes li devem un record. M’ha agradat descobrir que té un fill, l’Esteve, vinculat també a aquest món i capaç de compondre obres com la que vaig escoltar fa uns dies a la festa de Banyoles. És la millor demostració que la llavor de l’Eugeni va transcendir, aquest cop en forma de música. La mort no s’ho ha emportat tot.”

El lliurament dels premis Sardana 2009 es publica amb força documentació fotogràfica. Es va concedir a Joan Vidal i Gayolà el Premi al Mèrit Sardanista; a Josep Ventura, el del Mèrit Musical; a la Comunitat Benedictina del Santuari de Montserrat, el del Mèrit Cívic; a Joan Gómez i Soriano, el de la Dansa Catalana; a Francisco Melero, a Carles Coll i Francesc Cassú, el d’iniciatives renovadores; a l’Agrupació Sardanista Costa Brava, el d’enregistraments discogràfics; a Tomàs Espanyó, el d’edició d’estudis sardanistes; a Jordi Angelats, Josep Burniol i Joan Castellà el de la dedicació; a la Cobla Montgrins, l’Esbart Ciutat Comtal i l’Agrupació Sardanista Bellpuig, el de la continuïtat; a la Cobla Selvatana i a Montserrat Juvanteny, el de la promoció i difusió. Finalment, fou concedit al diari Segre el Premi Mitjans de Comunicació.
A l’interior, Robert Roqué recorda el músic Lluís Lloansí; Jordi Puerto lloa les possibilitats de les noves tecnologies per al treball d’investigació, en el seu cas per a cabussar en la història de la cultura popular; Josep Vinaròs qualifica de gran festa l’acte final de l’Aplec de les Roquetes celebrat al Palau de la Música Catalana; Àngel López i Lluís documenta l’expansió de la sardana cap al Camp de Tarragona; Antoni Torrent recobra moments biogràfics de la trajectòria del mestre Enric Morera, “la veu de Catalunya cantant a la Renaixença” com el definí Francesc Pujols; Gabriel Vicente lloa Pep Ventura, “renovador de la cobla i introductor de la tenora”. A més a més, s’hi poden trobar articles de Jordi Gallegos entorn de l’Escala Ciutat Pubilla; Ramon Soriano comenta un viatge de la colla sardanista Dansaires del Penedès; Damià Daviu entrevista Ramon Saladrigues, impulsor de la cobla Juvenil de Bellpuig; Antoni Mas es pregunta si algú pot creure ara mateix que els Reis vénen de l’Orient; després de la crònica de comarques, Joan Gala ens fa una minuciosa crítica literària; i, finalment, hi trobem els mots encreuats i la sopa de lletres que signa Núria Llorente, per a signar una renovació a fons d’una revista que, des de fa tres dècades, es defineix com a publicació de la cultura popular catalana. Enhorabona!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article