Notícia

Quaranta anys d'escrits de llengua i cultura pitiüsa

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Ara fa quatre dècades, l'any 1972, l'Institut d'Estudis Eivissencs publicava el primer exemplar de la revista Eivissa. Bona part dels reportatges eren redactats en castellà, però la publicació contenia alguns articles en llengua catalana que ja marcaven el caràcter futur de la publicació. Aquell primer exemplar contenia un article d'Isidor Marí titulat encara no sabem parlar?, en què exposava la situació de l'ús social del català a les Illes. A partir de l'any 1981, la revista comença a aparèixer de forma irregular, fins que el 1987 es produeix un silenci de quatre anys. Reprès el projecte, s'ha mantingut també de forma inestable fins avui, que arriba al número 50 amb una coberta presidida per la pintura de Rafel Tur Costa ‘Gabrielet'. La tria de la il·lustració no és pas casual, Eivissa dedica el seu reportatge central a l'estudi dels orígens del cognom Tur i els seus sobrenoms, que en situa la primera referència escrita el 1298, amb Bernat des Tur.

Aquest exemplar compta amb una quinzena més d'articles i reportatges elaborats per col·laboradors de prestigi d'arreu dels Països Catalans, amb propostes que inclouen des d'un record a la primera visita de la Secció Filològica de l'Institut d´Estudis Catalans a les Pitiüses, que va tenir lloc l'octubre de 1990 i que fou especialment significativa perquè era la primera expansió d'aquesta secció fora de Catalunya

La revista inclou també un article a fons de Jaume Espinosa Noguera, que aporta la seva passió per la micologia: Diari d´un micòleg. Activitats micològiques de les temporades 2007-2008 i 2008-2009. Per la seva banda, el director de la publicació, Enric Ribes, repassa la fraseologia onomàstica en l'obra de Joan Castelló Guasch, mentre que Vicent Marí Costa reporta L'expedició catalana a Eivissa en el setè centenari del rei Jaume I.

Especialment interessant és l'article Jaume Ribas Prats, El silenci dels intel·lectuals, en què l'autor reflexiona sobre l'escriptura com a vehicle dels “escriptors i intel·lectuals lliures, capaços d'analitzar la realitat, una tasca que és més necessària que mai”. Al seu entendre, “des de fa anys, es troben a faltar les opinions d'intel·lectuals independents en el debat social sobre la majoria de reptes que tenim plantejats”.

La revista es completa amb escrits de Vicenç Ribas i Cabedo (Tanit es fa budista), Bernat Joan (El jove Alomar, Nietzsche i la cultura nacional), Maria Lena Mateu (La incursió literària de Narcís Puget. Motivacions i objectius), Marià Torres (Aproximació a la poètica de Josep Vallribera), Joan Carles Cirer (Mites, xifres i poesia), Toni Roca (Vuit poemes), Raimon Juncà (El Decret de Nova Planta a Eivissa: el final de la Universitat i la pèrdua de les salines) i Francesc Xavier Torres Peters (Procuració reial d´Eivissa (1468-1470).

La revista Eivissa es pot comprar als punts de distribució d'Eivissa i Formentera a un preu de 6 euros, o bé es pot rebre de franc si s'és soci de l'Institut d'Estudis Eivissencs, dedicat a l'estudi de la llengua, la cultura i les tradicions d'Eivissa i Formentera des de la seva fundació el 8 de gener de 1949 a instàncies de l‘aleshores batlle d'Eivissa, Cèsar Puget Riquer.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article