Notícia

La cultura popular a les Pitiüses

PROPOSTES

Eivissa i Formentera formen una unitat cultural, són illes molt interrelacionades i amb projectes compartits. Possiblement el que millor expressa aquesta afirmació és l'existència de la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera, un conjunt d'entitats organitzades al voltant d'una manifestació genuïnament popular, el ball pagès. A les Pitiüses hi ha vint grups folklòrics federats, dels quals catorze són d'Eivissa i dos de Formentera.

Aquesta federació va néixer l'any 1998 per iniciativa de diferents representants de les colles de ball pagès de l'illa d'Eivissa. Entre els seus objectius cal destacar:

- Donar suport a les associacions i/o colles federades, i promoure les activitats promogudes per aquestes.
- Impulsar el coneixement, la investigació i l'estudi del folklore, les tradicions i l'artesania illenques, tractant de donar-lo a conèixer tant a Eivissa i Formentera com a la resta de l'estat i a l'estranger. Organitzar serveis d'assistència, assessorament i informació, recomanant línies d'actuació.
- Promoure estudis, trobades, conferències, assemblees, congressos i reunions de tot tipus dirigides a la difusió i millor coneixement del folklore pitiús; procurar la promoció de la puresa del folklore d'Eivissa i Formentera envers el ball, la vestimenta, les cançons i expressions musicals i plàstiques arrelades a les tradicions, investigant en tota classe d'arxius i fons d'informació accessibles. L'edició de revistes periòdiques, articles, fullets, llibres o publicacions.

L'any 2007 va rebre la Menció d'Honor de Sant Jordi de l'Institut d'Estudis Eivissencs en representació de totes les colles d'Eivissa i Formentera.

A l'actualitat, a més de seguir en aquesta mateixa línia, la Federació està duent a terme un treball de recollida d'informació sobre el ball a les diferents colles. Es vol reflectir la forma de ballar de cadascuna d'elles, per conèixer les diferents interpretacions del ball i realitzar un document amb les generalitats del ball pagès i les seves particularitats.

Des de l'any 2001 se celebren les Jornades de Cultura Popular de les Illes Pitiüses, amb la intenció de fer una aportació al coneixement de la cultura popular, iniciar la tasca d'investigació folklòrica i difondre tots els elements que integren la cultura popular i les tradicions. Enguany n'han dedicat la XI edició a la comunicació no verbal. Cada cicle de jornades va acompanyat de la publicació d'un llibre que recull cadascuna de les ponències. A més, cada any s'homenatja una persona que destaqui per la seua col·laboració al món de la cultura popular de les Pitïuses.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article