Notícia

Caramella, revista de música i cultura popular.

No és massa freqüent trobar-se a les mans una publicació com Caramella. Es tracta d’una iniciativa que nasqué de la mà de la gent de Carrutxa de Reus i que actualment compta també amb la participació de SOLC (del Lluçanès) i de TRAMÚS (del País Valencià)

El número que fa 25 (de juliol-desembre de 2011) està centrat en parlar de la tradició i del Neofolklore. Una terminologia, aquesta darrera, molt suggestiva i que denota una voluntat d’anar més enllà de la recerca i també d’endinsar-se en la innovació i en la reflexió profunda.

Amb 152 pàgines, la revista en dedica 47 a presentar reflexions, experiències i propostes, amb tot un seguit d’articles, alguns de temàtica conceptual global, juntament amb d’altres de més sectorials. Com manifesten a l’editorial “... la modernitat ha seguit incorporant noves tradicions inventades –neofolklore- que demostren que la qualitat essencial de les tradicions no és l’antiguitat sinó la seua condició de ritual amb voluntat de continuïtat i amb significant trascendent per a la comunitat”. Com el text apunta, “una de les característiques fonamentals de les tradicions modernes és la seua capacitat per a implantar-se desvinculades de l’autoria del passat”; des de la publicació tampoc no es menysté la importància del teixit associatiu, veritable motor d’allò que Pedro García Pilan anomenava retradicionalització selectiva de la vida quotidiana.

Caramella reparteix crítiques, tant per la hipotètica superioritat moral de les manifestacions tradicionals com per la manera en la que una determinada ideologia progressista es mira la tradició.

L’editorial acaba de manera molt lúcida, tot afirmant que “al capdavall, totes les tradicions antigues, les tradicions modernitzades, les tradicions inventades i tots els fonaments de neofolklorisme, no són altra cosa que intents més o menys reeixits de dotar d’un sentit transcendent les experiències vitals col·lectives. I això, a hores d’ara i malgrat tot, continua sent imprescindible”.

No voldríem finalitzar aquesta ressenya sense fer referència, també, al munt d’informació, presentacions, ressenyes, etcètera, que es publiquen dins les seves seccions habituals.


Comentaris

Revista Caramella Països Catalans
1.

Gràcies, amics!

Farem una notícia al nostre web i enllaçarem amb la vostra publicació

Aleix Cardona
Revista Caramella

Comenta aquest article